Eveniment

SUA nu se grabesc sa deschida baze militare

13.10.2004, 00:00 14

Ipoteza amplasarii de baze americane in Romania si prezenta militarilor romani in Irak au fost doua subiectele aflate ieri pe agenda discutiilor dintre seful Pentagonului, Donald Rumsfeld, si autoritatile de la Bucuresti. Rumsfeld a sosit in Romania luni. Astazi el va participa la intalnirea informala a ministrilor apararii din tarile NATO, care se desfasoara la Poiana Brasov.
Donald Rumsfeld a spus ieri ca SUA se afla intr-un proces de reamplasare a bazelor americane in lume, dar ca procesul este de durata. Este vorba de 4-6 ani. Drept urmare, el a spus ca nu poate preciza cand se va infiinta o baza americana in Romania. SUA si-au anuntat intentia de a-si repozitiona bazele din Europa si priveste cu atenta spre locatii aflata mai aproape de zonele fierbinti din Orient.
Secretarul american a vizitat luni baza militara aeriana de la Mihail Kogalniceanu (Constanta), care in trecut a mai fost pusa la dispozitia trupelor americane. Potrivit publicatiei International Herald Tribune, care citeaza surse americane, o echipa de specialisti ai Pentagonului va sosi in noiembrie in Romania "pentru a stabili exact cea ce vor sa faca" aici.
Rumsfeld a fost primit ieri de presedintele Ion Iliescu si s-a intalnit cu inalti responsabili ai armatei. El a multumit Romaniei pentru sprijinul acordat "coalitiei antiteroriste" in Afganistan si Irak. In Irak, Romania a trimis pana in prezent 700 de militari. Ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu evoca posibilitatea suplimentarii numarului de trupe, dar nu cu foarte mult.
Pascu a facut aceasta declaratie, la BBC, cu putin inainte de sosirea in Romania a secretarului american. Suplimentarea s-ar putea produce pe o perioada limitata, mai precis in preajma alegerilor din Irak, prevazute pentru ianuarie viitor. Ministrul de externe, Mircea Geoana, nu pare a fi de acord cu o astfel de ipoteza. El a spus, citat de Delta RFI, ca la acest moment prezenta romaneaca in Irak "este indestulatoare". "La acest moment nu suntem pregatiti pentru o suplimentare eventuala, pe nici un front extern. Am ajuns la nivelul maxim de efort militar si bugetar pe care ni-l putem permite pentru aceasta etapa", a spus seful diplomatiei. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO