Agenţia de rating Standard&Poor's aretrogradat calificativul acordat Statelor Unitepentru prima dată în istorie, de la AAA la AA+, cu perspectivă"negativă" oferind astfel o lovitură puternică sistemului politicşi în acelaşi timp o critică la adresa legislativului pentru eşeculde a reduce cheltuielile şi de a echilibrabugetul, scrie Bloomberg. Este pentru prima dată când SUA pierderatingul maxim acordat de agenţia Standard & Poor's înanul 1917.
Standard&Poor's avertizează că o nouă scădere a ratingului arputea avea loc în doi ani dacă reducerea cheltuielilor nu esteconformă planului adoptat de Congres pe 2 august.
"Scăderearatingului reflectă opinia noastră că planul deconsolidare fiscală aprobat de Congres recent nu va fisuficient pentru a stabiliza datoria pe termen mediuasumată de executiv", a anunţat S&P într-un comunicat publicatvineri, după închiderea pieţelor. Chiar şi cu acest plan adoptatS&P susţine că gradul de îndatorare va ajunge la 74%din PIB până a sfârşitul anului, 79% până în 2015 şi 85 lasută până în 2012. Decizia S&P pare mai degrabă osancţiune dată politicienilor americani:"Majoritatea republicană din Congres continuă să se opună oricăreimăsuri care ar duce la creşterea veniturilor".
Barack Obama: "Vom ieşidin criză. Lucrurile se vorîmbunătăţi"
Autorităţile americane au oferit imediat o replică prin voceaunui membru al Trezoreriei, care a afirmat că analiza firmeiconţine "o eroare de 2.000 de miliarde de dolari".Oficialul nu a vrut să fie citat cu numele, refuzând totodată săexplice unde este greşeala, precizând că "vorbeşte de la sine".
Alte două mari agenţi de rating,Moody's şi Fitch, au confirmatsăptămână aceasta ratingul de credit "AAA" alStatelor Unite, după ce Washingtonul a evitat la limită intrarea îndefault (incapacitate de plată), dar ambele agenţii de evaluarefinanciară au lansat avertismente privind deficitul şi situaţiaeconomică
Congresul american a aprobat pe 2 august majorarea plafonului de îndatorare alţării stabilit anterior la 14,3 miliarde de dolari,stabilind totodată un plan de măsuri de reducere acheltuielilor bugetare cu 2.400 de miliarde de dolari înurmătorii zece ani. Perspectivele retrogradăriis-au arătat încă de atunci însă investitorii s-au îngrămădit cutoate acestea pe titlurile trezoreriei SUA, în contextul unoralternative reduse pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro.
"Tăierea ratingului nu este o surpriză pentrunimeni, deşi momentul deciziei vine pe o piaţă fragilă. Ceea cecontează cu adevărat acum este dacă pieţele vor retrogradabondurile americane", a declarat Ajay Rajadhyaksh, manager unuifond de investiţii deţinut de Barclays la New York.
Putin: SUA acţioneazăprecum un "parazit" al economieimondiale
Impactul reducerii ratingului în economie s-arputea traduce prin scumpirea creditelor ipotecare, cele auto şialte produse de finanţare conectate la dobânzile plătite deTrezorerie.
Cât de sigur mai este etalonuldolar?
JP Morgan Chase a calculat anterior că o scădere a ratingului armajora costul de împrumut al Statelor Unite cu 100 demiliarde de dolari pe an. SUA a plătit în anul fiscal 2010o sumă de 414 miliarde de dolari, echivalentul a 2,7% din PIB,numai pentru plata dobânzilor aferente creditelorcontractate, conform datelor Trezoreriei.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels