Eveniment

Sub management privat la Poştă: bani doar pentru „apă şi benzină“, peste 1.800 de poştaşi nemulţumiţi ies în stradă, economii prin disponibilizări

Sub management privat la Poştă: bani doar pentru...

Autor: Mirabela Tiron

14.05.2013, 20:10 451

Deşi Poşta se află sub mana­gement privat de la începutul anului, nicio schimbare în bine nu se vede la compania de stat, ce administrează 6.000 de oficii, cea mai mare reţea din România. 

Poştaşii erau ieri în stradă, în faţa unor oficii poştale, în loc să livreze pensiile, în timp ce Dan Nica şi Ion Smeeianu purtau la sediul central discuţii cu sindicaliştii, ca mai apoi să declare că „factorii poştali vor înceta greva“. Asta în condiţiile în care compania se află la limita supravieţuirii, adunând pierderi de 105 milioane de euro în perioada 2009-2011.

„Dacă mă dau afară de la Poştă, unde am lucrat 23 de ani, unde să mă duc? Am 58 de ani şi am lucrat ca poştaş atâţia ani. Dacă îmi ia din salariul de 1.000 de lei ce să fac, cum să trăiesc?“, a spus Velica, o angajată a Poştei care era ieri în faţa oficiului 39 de pe Şoseaua Iancului, alături de alţi poştaşi. În acest timp, Nica şi Smeeianu erau la discuţii cu sindicaliştii.

„Livrez cam 200 de plicuri zilnic, când m-am angajat erau mult mai multe. Noua conducere este un dezastru“, a spus Angelica, o altă angajată, care lucrează ca poştaş de 25 de ani în cadrul companiei de stat. Pe cele două

le-a scos în stradă nemulţumirea legată de reducerea salariului, în condiţiile în care conducerea privată vrea să aplice, după cum a anunţat, o politică prin care 4 zile de lucru efectuate pe lună să fie neplătite.

Ieri în jurul orelor 15.00 Dan Nica, însoţit de Ion Smeeianu şi de doi sindicalişti, declara că actuala situaţie a operatorului naţional poştal este efectul deciziilor defectuoase ale manage­mentului anterior, care a generat datorii de peste 100 milioane de euro. „Distribuirea pensiilor va fi reluată până la finele zilei (ieri - n. red.) la nivel naţional“, afirma el. Mai mult, Nica preciza că actuala con­ducere a reuşit să rezilieze mai multe con­tracte (fără să nominalizeze firmele) a căror va­loare depăşeau 100 mil. euro şi îi aducea operatorului poştal pierderi semnificative, spunând că este „mulţumit“ de măsurile conducerii  private.

Întrebat de ZF despre aspectul oficiilor poştale, unele aflate în paragină, şi uniformele uzate ale poştaşilor, Nica a spus că nu sunt bani, Poşta are „bani doar pentru apă, lumină, benzină“.

În acest context, Poşta va intra în restructurare, ce va implica şi disponibilizări.

„Pe baza normării activităţii poştale de la nivelul 2011, un număr de 4.000 de salariaţi din Poşta Română pot fi luaţi în calcul pentru a fi disponibilizaţi în acest an“, a declarat ieri Matei Brătianu, liderul sindical, prezent la discuţiile cu conducerea Poştei. În urma discuţiilor s-a stabilit ca Poşta să facă disponibilizări în loc să-i oblige pe cei 8.000 – 10.000 de angajaţi să lucreze patru zile lunar fără să fie plătiţi.

Anul acesta, Poşta a trecut sub mana­gement privat, ca director general fiind ales tot Ion Smeeianu, ce conduce Poşta din mai 2012, după ce a fost numit politic la instalarea cabinetului Ponta.

Întrebat de ZF ce a făcut de la preluarea mandatului de director, Smeeianu, prezent la declaraţii alături de Dan Nica, a răspuns: „Am redus cu 130 de milioane de lei pierderile companiei din mai 2012-mai 2013 şi am păstrat la nivelul de 100-105 milioane de lei venituri pe lună. Poşta nu a pierdut contracte majore în ultimele 12 luni, în condiţiile în care piaţa de profil s-a liberalizat de la 1 ianuarie (Poşta a pierdut monopolul pe trimiterile de sub 50 de grame - n. red.)“.

Legat de rezultatele financiare pe anul trecut, Smeeianu a spus că ele nu sunt gata, „sunt în audit“, de aceea nu au fost publicate. Noul director al Poştei are un salariu net de 5.000 de euro pe lună, potrivit lui Dan Nica, ministrul comunicaţiilor (un ministru are un salariu ceva mai mare de 1.000 de euro pe lună).

Conducerea privată a Poştei nu a depus până acum nici măcar declaraţia de avere pe site-ul companiei, în condiţiile în care noua echipă ar fi trebuit să aducă mai multă transparenţă în companie.

În funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie la Poştă a fost numit Adrian Constantin Volintiru, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului şi care a lucrat anterior ca director general la compania de echipamente energetice Vulcan Bucureşti, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender.

Ceilalţi membri ai consiliului sunt Dinu Sava Malacopol, Marian Pantazescu, Adrian Apolzan, Gelil Eserghep, Adrian Cighi din partea Fondului Proprietatea. Niciunul dintre ei nu şi-a publicat declaraţia de avere pe site-ul Poştei.

În 2011, cifra de afaceri a Poştei a scăzut cu 8,2%, la 1,2 miliarde de lei (280 mil. euro), în timp ce pierderile au crescut cu 50%, până la circa 183 mil. lei (42,5 mil. euro), conform da­telor publicate pe site-ul Ministerului de Fi­nanţe. Aproape o treime din cifra de afaceri a Poştei este asigurată de serviciile de plată a pen­siilor, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale fiind principalul client al Poştei. 

Ineficienţa statului în administrare, ma­nagementul defectuos şi prevalarea interesului privat în faţa celui public scot la vânzare pachetul majoritar de acţiuni al Poştei, un colos cu 6.000 de oficii poştale. Termenul pentru depunerea ofertelor este 28 mai, potrivit mi­nistrului.

Spre comparaţie, statul ungar nu renunţă la operatorul de servicii poştale Magyar Posta, care obţine profit, cel polonez extinde monopolul poştei - Poczta Polsk, iar cel austriac face profit renunţând la un pachet minoritar de acţiuni.

Statul controlează 75% din capitalul Poştei, restul fiind deţinut de Fondul Proprietatea, iar prin privatizare vrea să renunţe la pachetul de control.

Directori anchetaţi de DNA

În şase ani Poşta a schimbat 4 directori generali, iar unul dintre ei, Dan Mihai Toader (numit de Szolt Nagy - UDMR) a fost pus sub învinuire de DNA şi chiar condamnat la şase ani de închisoare (decizia nu este definitivă).

Poşta Română a încheiat contracte păguboase de milioane de euro în timpul mandatului lui Dan Mihai Toader, anchetat într-un dosar referitor la asocierea Poştei Române cu un grup de firme în vederea realizării unui proiect imobiliar pe Calea Victoriei din Bucureşti. Dan Mihai Toader a fost numit la conducerea companiei de către ministrul comunicaţiilor Szolt Nagy în 2005, anchetat de asemenea de DNA. În 2009 Toader a fost înlocuit de Marius Vătavu, care a fost schimbat cu Tudor Gabriel Bohâlţeanu, fost vicepreşedinte al băncii de stat Eximbank, numit de către ministrul comunicaţiilor Gabriel Sandu.

După ce Bohâlţeanu şi-a dat demisia, a fost adus la conducere Daniel Neagoe, iar ulterior a fost numit la conducere Ion Smeeianu.

Dan Nica a declarat că actuala situaţie a operatorului naţional poştal este efectul deciziilor defectuoase ale manage­mentului anterior, care a generat datorii de peste 100 milioane de euro

Poştaşii erau ieri în stradă, pentru a doua zi, în faţa unor oficii poştale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO