Eveniment

Sub noul proprietar, CEC va da credite in mediul rural

04.08.2005, 19:48 53

Noul proprietar al CEC va fi obligat sa acorde credite in mediul rural pentru a asigura cofinantarea fondurilor comunitare, dar si sa mentina actuala denumire a bancii timp de cel putin cinci ani. Totodata, va trebui sa asigure canalizarea fondurilor comunitare si structurale cat mai aproape de utilizatorii finali din mediul rural, dar si un serviciu de transfer international rapid de bani, pentru romanii plecati la munca in strainatate.

Strategia de privatizare, care a fost publicata ieri in Monitorul Oficial, mai prevede obligativitatea pentru noul proprietar de a mentine cel putin 700 de unitati CEC in mediul rural, respectiv in localitatile cu mai putin de 50.000 de locuitori.

Anuntul de vanzare, care va fi elaborat de Comisia de Privatizare, va cuprinde informatiile privind CEC, actiunile supuse privatizarii, metoda de privatizare si criteriile pentru precalificarea ofertantilor. Surse din Comisia de Privatizare au declarat recent ca anuntul de privatizare va fi publicat la scurt timp dupa publicarea Strategiei in Monitorul Oficial.

Potrivit Strategiei, statul va vinde o cota cuprinsa intre 50% plus una si 75% din actiunile bancii catre un investitor strategic, prin negociere cu selectie de oferte.

Daca in procesul de selectie se con-stata ca diferenta dintre primele doua oferte clasate in cadrul etapei de oferte finale si angajante este de 10% sau mai putin, comisia de privatizare va putea solicita celor doi ofertanti oferte financiare finale angajante imbunatatite.

Pe lista celor interesati de CEC se numara grupurile Dexia, Erste Bank, Fortis, care au ales sa participe si la procesul de privatizare al BCR, precum si Societe Generale, care este deja prezenta pe piata locala.

Salariatii CEC, membrii consiliului de administratie precum si pensionarii institutiei vor putea cumpara de asemenea un pachet de pana la 5% din actiunile bancii.

Pana la finalul procesului, statul intentioneaza sa vanda 90,1% din actiunile bancii, inclusiv pe piata de capital, iar 9,9% vor fi transferate pentru constituirea fondului Proprietatea.

Presedintele CEC, Eugen Radulescu, a declarat recent ca banca a inregistrat in luna iunie un profit brut de circa 1 mil. euro, dupa ce in primele cinci luni inregistrase pierderi. Veniturile CEC s-au diminuat sensibil, in conditiile in care banca avea plasate cea mai mare parte a activelor in titluri de stat si depozite la BNR, iar dobanzile oferite de acestea au scazut dramatic de la inceputul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO