Eveniment

Subiectul „confiscării extinse a averii“ a fost discutat cu americanii

Subiectul „confiscării extinse a averii“ a fost discutat cu americanii

Robert S. Mueller III, directorul FBI şi George Maior, şeful SRI

Autor: Iulian Anghel

08.12.2011, 00:04 679

Senatul a început dezbaterile pe unul dintre cele mai animate prevederi dintr-un proiect de modificare a Codului penal adoptat de Guvern în vară care legiferează condiţiile "confiscării extinse" a averii, un subiect care a fost abordat ieri şi în timpul unei întrevederi dintre procurorul general al României Laura Codruţa Kovesi şi directorul FBI (Federal Bureau of Investigation) din cadrul Depar­tamentului de Justiţie al SUA, Robert S. Mueller III, aflat în vizită la Bucureşti.

Concept nou în legislaţia românească, "confiscarea extinsă" a fost justificată în vară de ministrul justiţiei Cătălin Predoiu, la pre­zentarea proiectului, în felul următor: "Multe dintre marile patrimonii individuale s-au format prin mijloace ilicite penale, se men­ţin prin mijloace ilicite penale şi perpetuează ilicitul penal". Proiectul, cum a fost el adoptat de Guvern, pre­vede că, în cazul unei per­soane condam­nate pentru infracţiuni pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mare de 5 ani, instanţa poate dispune şi confis­carea bu­nurilor condamnatului care nu pot fi justificate în aşa-numita "confiscare extinsă".

Ai fost condamnat? Statul poate să îţi confişte şi averea. Ce înseamnă "confiscarea extinsă"

Practic, bunurile confiscate vor fi şi cele transferate de către per­soana condamnată unui terţ, unui membru al familiei sau unei persoane juridice asupra căreia aceasta deţine controlul. Noutatea constă în faptul că aici intervine "sarcina inversării probei", adică cel condamnat trebuie să demonstreze că şi-a dobândit averea licit dacă vrea ca ea să nu-i fie confiscată.

Proiectul a intrat ieri pe agenda Comisiei juridice a Senatului, dar ministrul justiţiei nu a putut susţine proiectul din lipsă de cvorum.

Cum poate fi confiscată averea în cadrul "confiscării extinse"

Intenţia de confiscare a averilor ilicite "ascunse" sau, cel puţin a impozitării lor, este mai veche. În primăvară şeful ANAF Sorin Blejnar a declarat, la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, că un număr de 12 persoane au conturi în Elveţia în valoare totală de 50-60 de milioane de euro.

Acesta a dat asigurări ca instituţia condusă de el va verifica provenienţa acestor venituri. Dacă nu va putea fi demonstrată, veniturile vor fi impozitate cu 16%.

Ieri, Ministerul Public a anunţat că subiectul confiscării extinse a averii a fost unul dintre temele discutate de procurorul general al României şi şeful FBI, dar nu a dat mai multe amănunte. În schimb, anterior, instituţia a anunţat că procurorii români au indis­ponibilizat bunuri de 300 mil. euro de la inculpaţi şi învinuiţi, în lipsa unor instrumente eficiente, cum ar fi confiscarea extinsă.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO