Eveniment

„Subvenţiile“ pentru energia verde, un domeniu de 4,5 mld. €, se schimbă din nou

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Roxana Petrescu

17.12.2013, 20:56 1406

Investitorii în energia verde, domeniul care a cunos­cut cel mai accentuat boom în anii de criză, perioadă în care a atras investiţii de peste 4,5 mld. euro, vor trece printr-o no­uă mo­dificare a legii care-i sprijină, de data aceasta fiind afec­tate nu­mai proiectele care vor intra în funcţiune de la 1 ianuarie 2014.

„De la 1 ianuarie 2014, proiectele eoliene noi puse în func­ţiune vor primi 1,5 certificate verzi pe fiecare MWh în loc de două, proiectele solare vor primi trei în loc de şase, iar hidro­centralele vor primi 2,3 certificate în loc de trei. Modi­fica­rea se aplică numai proiectelor noi şi nu se cumulează cu mo­dificările intrate în vigoare de la 1 iulie“, a explicat Ni­cu­lae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţio­nale de Regle­men­tare în domeniul Energiei.

Proiectele de energie verde care deja funcţionează au tre­cut printr-o modificare a schemei de sprijin la începutul lu­nii iulie, când guvernul a decis amânarea acordării unui nu­măr de certificate verzi în funcţie de tehnologie, recu­pe­rarea unităţilor urmând să aibă loc în perioada 2017-2020.

Practic, investiţiile în eoliene şi hidrocentrale mici care vor intra în funcţiune din prima zi a anului viitor vor primi mai multe certificate verzi decât proiectele care deja funcţionează.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO