Eveniment

Succes nebun pentru titlurile de stat „aniversare“: Plafonul de 100 mil. lei a fost depăşit la două zile de la lansarea ofertei

Succes nebun pentru titlurile de stat „aniversare“:...

Autor: Cristina Bellu

14.07.2016, 00:02 1384
Ministerul Finanţelor jubilează: numărul cumpărătorilor de titluri de stat destinate populaţiei a ajuns ieri, la finalul zilei de subscriere, la 3.425 de persoane fizice, iar plafonul de 100 de milioane de lei destinat acestei operaţiuni a fost depăşit în doar două zile de la lansare, sumele urmând să fie suplimentate.

„Succesul impresionant stă în primul rând în numărul mare de persoane fizice care au cumpărat titluri de stat. Ţinta anunţată, de 100 de mili­oa­ne de lei, va fi suplimentată în funcţie de nivelul cererii. Cel mai im­por­tant este să răsplătim încrederea in­vesti­torilor persoane fizice în statul român“, a anunţat ieri ministrul finanţelor Anca Dragu.

Rezultatele primelor două zile de la lansarea emisiunii de titluri de stat pentru populaţie arată o subscriere de 108,8 milioane de lei, cu aproape 9% mai mult faţă de suma totală anunţată iniţial pentru această ofertă.

Oferta se derulează în perioada 11-29 iulie, dobânda fiind de 2,15% pe an. Titlurile au scadenţa în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, valoarea nominală fiind de 100 de lei. O singură persoană poate achiziţiona cel mult 1.000 de titluri, adică o valoare maximă de 100.000 de lei.

Banca Comercială Ro­mâ­nă, BRD, Raiffeisen Bank şi Banca Transilvania sunt băn­cile de la care pot fi achi­ziţio­nate, fără costuri, titlurile de stat.

Veniturile generate de de­ţinerea titlurilor de stat nu sunt impozitate.

În procesul de subscriere investitorii pot cumpăra titluri fie prin una din băncile intermediare ale tranzacţiei, fie prin intermediul unei firme de brokeraj autorizate în acest scop.

În cazul cumpărării prin băncile intermediare subscrierea se poate face fie cu numerar, caz în care se va deschide doar un cont de subscriere, prin indicarea unui cont bancar la banca respectivă sau la o altă bancă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO