Eveniment

Suma luată în calcul în noul acord cu FMI este de 5-6 mld. euro

Autor: Marius Radu - Mediafax

20.12.2010, 23:48 19

Suma luată în calcul în prezent de autorităţile române pentrunoul acord cu FMI este de circa 5-6 mld. euro, dar valoarea arputea creşte până la 8 mld. euro, în funcţie de nevoia definanţare, care va fi stabilită definitiv în martie 2011, potrivitunor surse guverna­mentale.

Suma va fi pusă la dispoziţia României sub forma unui acord detip preventiv şi va fi accesată doar în caz de urgenţă. Statul vaplăti însă instituţiei financiare un comision de angajament de 0,3%pe an indiferent dacă banii vor fi sau nu folosiţi.

În ceea ce priveşte încheierea unui nou acord cu ComisiaEuropeană (CE), autorităţile române şi re­prezentanţii executivuluiUE nu au stabilit încă dacă România va primi un împrumut sau va fipusă la dispoziţie o linie de finanţare similară cu cea de la FMI.

Potrivit surselor, autorităţile ro­mâne înclină spre un împrumutde la CE, întrucât finanţarea bugetului ar fi mult mai ieftinădecât în condiţiile accesării unor împrumuturi directe de pepieţele externe.

De altfel, CE nu dispune de un mecanism similar acordurilor FMIde tip preventiv, dar cutuma celor două instituţii este de apractica înţelegeri de acelaşi tip în acordurile comune.

Valoarea împrumutului ar urma să fie mai mică decât cea acordatăde CE în acordul actual, de 5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO