Eveniment

Summit-ul NATO reafirmă poziţia legată de Ucraina: Vom ajuta, dar nu ne vom implica în război cu Rusia

Summit-ul NATO reafirmă poziţia legată de Ucraina: Vom...

Autor: Mihai Draghici

24.03.2022, 15:13 55

Liderii ţărilor membre NATO vor reafirma, la summitul aflat în curs la Bruxelles, susţinerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei, dar vor confirma poziţia de a nu se implica militar în mod direct într-o confruntare cu Rusia, afirmă oficiali din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Potrivit proiectului Declaraţiei finale a summitului NATO, Alianţa-Nord-Atlantică susţine Ucraina şi cere Rusiei să oprească imediat invazia militară lansată în urmă cu exact o lună. Dar Alianţa Nord-Atlantică reiterează că nu se va implica direct pentru oprirea invaziei militare ruse, afirmă oficiali de la sediul NATO din Bruxelles, sub protecţia anonimatului, potrivit site-ului Politico.eu.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, li s-a adresat liderilor statelor NATO prin videoconferinţă şi a cerut intensificarea asistenţei militare şi "ajutor, sub orice formă, pentru închiderea spaţiului aerian ucrainean". Volodimir Zelenski a afirmat că ar avea nevoie din partea NATO de 1% din capabilităţile militare comune, pentru a lupta împotriva Rusiei. "Ne puteţi oferi 1% din avioane, 1% din tancuri, doar 1%", a subliniat preşedintele Ucrainei.

Alianţa-Nord-Atlantică a transmis clar, în mai multe rânduri, refuzul de a se implica în instituirea unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina, pentru a evita riscurile unei confruntări militare directe cu Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO