Eveniment

Surpriză de proporţii: Marocul a eliminat Spania de la Campionatul Mondial. Cu un PIB de 1,4 trilioane de euro, Spania are o economie de peste 10 ori mai puternică decât a Marocului

Surpriză de proporţii: Marocul a eliminat Spania de la...

Autor: Rafael Hekman

06.12.2022, 20:00 1952

Marocul s-a calificat marţi seara în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, depăşind la lovituri de pedeapsă naţionala Spaniei, 3-0. După primele 120 de minute scorul a fost 0-0, niciuna din echipe nereuşind să marcheze, în ciuda unei dominări teritoriale a ibericilor. Spania a ratat 3 penaltyuri.

În prima jumătate de oră, cele două echipe au dus mingea în preajma careurilor adverse, fără a provoca însă emoţii niciunaia dintre portari.

Doar şutul din lovitură liberă al lui Achraf Hakim, care a trecut peste poartă, în minutul 12, a făcut să tresară puţin suporterii spanioli din tribune.

Primul şut ce putea provoca deschiderea scorului i-a aparţinut în minutul 27 lui Marco Asensio, însă mingea a ocolit foarte puţin poarta marocană.

Mazraoui a dat replica 5 minute mai târziu, şutul său de la distanţă fiind parat de Unai Simon.

Puţin înainte de finalul primei reprize, Sofiane Boufal a trimis o centrare foarte bună, dar lovitura de cap a lui Nayef Aguerd a trecut apoape razant cu transversala.

Abia la 10 minute după reluare Spania produce o nouă ocazie de poartă. Dani Olmo a executat o lovitură liberă, şutul său, direcţionat sub bara transversală, fiind blocat de Bono, cu o intervenţie salvatoare.

Mare parte din retul reprizei secunde s-a jucat la mijlocul terenului, cele două defensive contracarând intenţiile ofensive, de ambele părţi.

Spania a dominat posesia, cu peste 80 la sută, cedată deliberat de africani, dar execuţia lui Olmo a rămas singurul şut cadrat pe spaţiul porţii în repriza secundă.

Asta până spre finalul primelor 90 de minute regulamentare de joc, când Spania a accelerat şi şi-a creat câteva faze mai consistente, cu care ar fi putut câştiga partida.

Primul a fost Alvaro Morata, intrat în joc în minutul 63, cu un şut pe lângă poartă din poziţie foarte bună.

Dani Olmo ar fi putut decide soarta meciului la ultima fază din minutele suplimentare de joc când şutul său din lovitură liberă, la semiînălţime, a fost respins spectaculos de portarul marocan, înainte de se auzi fluierul arbitrului, care a consfinţit prelungirea confruntării cu 2 reprize de 15 minute.

Prima repriză de prelungiri a fost din nou dominată teritorial de iberici, care a cantonat în jumătatea adversă, fără însă ca nenumăratele mingi trimise în careu să provoace pericol.

Walid Cheddira s-a aflat de două ori în situaţie de singur cu portarul, prima dată fiind deposedat cu o fracţiune de secundă înainte de a şuta, pentru ca mai apoi să trimită slab, în piciorului lui Unai Simon.

În ciuda aşteptărilor, ultimele 15 minute nu se joacă prudent, în special spaniolii atacând cu intenţia clară de a nu ajunge la lovituri de departajare.

Dintre cele câteva ocazii create la poarta marocanilor, cea mai mare i-a aparţinut lui Pablo Sarabia, care a şutat în bară dintr-o poziţie dificilă, în chiar ultimul minut suplimentar de joc.


Tot Sarabia a ratat şi prima execuţie a spaniolilor de la 11 metri, şutând tot în bară, după ce Sabiri marcase prima dată.

Hakim Ziyech a făcut 2-0, scor menţinut de portarul marocan Bono, care a apărat a doua lovitură executată de Carlos Soler.

Badr Benoun a ratat şi el prima dată în contul Marocului, la cea de a treia serie, iar Buschets l-a imitat, Bono apărând din nou.

Lovitura decisivă dată matadorilor iberici, pentru un 3-0 final, i-a aparţinut fundaşului lui PSG, Achraf Hakimi, care l-a executat cu sânge rece pe Unai Simon, cu o semiscăriţă care a trimis Marocul în sferturile de finală, unde va întâlni Portugalia sau Elveţia, care joacă ultima optime de finală, marţi seara de la ora 21.00.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO