Eveniment

Suspansul la CFR Marfă continuă: nicio decizie în ciuda întrunirii CSAT

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Marius Fratila

04.08.2013, 20:48 340

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), întrunit la sfârşitul săptămânii trecute, nu a luat nicio nouă decizie privind privatizarea CFR Marfă, a informat Administraţia Prezidenţială.

În lipsa premierului Victor Ponta, aflat în cooncediu, pre­şedintele Traian Băsescu a convocat CSAT, aşa cum so­licitase guvernul. Pre­mie­rul a fost reprezentat de vicepremierul Gabriel Oprea, iar potrivit unui comunicat al Preşedinţiei discuţiile din cadrul CSAT privind privatizarea CFR Marfă au fost „con­structive“.

„Membrii CSAT au avut o discuţie construc­tivă legată de acest proces de privatizare având ca obiect continuarea proce­du­rilor legale privind fi­nalizarea procesului de privatizare a Societăţii Na­ţio­nale de Transport Fero­viar de Marfă «C.F.R. Marfă» - S.A. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat stra­tegia de privatizare a CFR Marfă prin Hotărârea CSAT nr. 23/5.02.2013. Nu s-a emis o altă decizie CSAT“, se afirmă în comunicatul menţionat.

Însă chiar această hotărâre a CSAT din februarie este mărul discordiei între guvern şi preşedinţie, guvernul susţinând că este nevoie de încă o decizie a consiliului care să avizeze privatizarea – pentru care câştigătoare a fost declarată Societatea Comercială Grup Feroviar Român SA, controlată de Gruia Stoica – în vreme ce preşedintele şi consilierii săi susţin că procesul de după decizia din februarie este treaba guvernului şi a Ministerului Transporturilor. La şedinţa CSAT nu a fost invitat însă niciun reprezentant al Ministerului Transporturilor.

GFR, parte a grupului Grampet, a fost declarat la 20 iunie câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 mil. euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.

Guvernul a aprobat contractul cu GFR, în 24 iulie, urmând ca întreg procesul să fie finalizat în 60 de zile, dar a susţinut că tranzacţia trebuie aprobată de CSAT. Preşedinţia a comunicat că CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea licitaţiei. Potrivit Executivului, neformularea unei poziţii a CSAT în cazul contractului se va finaliza prin blocarea privatizării.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO