Eveniment

Ce susţine unul din editorialiştii ziarului Yenisafak din Turcia, o publicaţie care sprijină partidul lui Erdogan: ordinea mondială se va schimba, vestul este în pierdere, vin din spate Rusia, China, Iran şi Turcia

Ce susţine unul din editorialiştii ziarului Yenisafak...

Autor: Răzvan Botea

12.08.2018, 18:58 642

Ce susţine unul din editorialiştii ziarului Yenisafak din Turcia, o publicaţie care sprijină partidul lui Erdogan: ordinea mondială se va schimba, vestul este în pierdere, vin din spate Rusia, China, Iran şi Turcia

Turcia este sub asediu, iar SUA au decis să atace Tucia economic, prin presiuni pentru a devaloriza lira în faţa dolarului, pentru că sunt în pierdere de viteză la nivel mondial şi nu acceptă să piardă, susţine unul dintre editorialiştii ziarului conservator Yenisafak din Turcia , publicaţie care îl susţine pe Erdogan.

„Este o încercare deschisă de atac asupra Turciei, ţară pe care (SUA – n.red.) nu au reuşit să o îngenuncheze, reducă la tăcere, izoleze în regiune şi să îi oprească creşterea şi întărirea. SUA au devenit o ameninţare pentru întreaga lume”, spune editorialistul Ibrahim Karagul, de la publicaţia Yenisafak.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Statele Unite că au declanşat "război economic" împotriva Turciei, afirmând că este pregătit să colaboreze cu Rusia, China şi Iran pentru stabilizarea monetară, în contextul deprecierii puternice a lirei turce.

"Ne pregătim pentru colaborarea monetară cu China, Rusia, Iran, Ucraina, cu care avem cel mai mare volum în relaţiile comerciale bilaterale. Dacă ţările europene vor să scape de presiunea dolarului, suntem pregătiţi să creăm un sistem similar şi cu acestea", a subliniat Erdogan, avertizând că nu va tolera presiuni economice şi comerciale internaţionale.

Lira turcească s-a prăbuşit la un nou nivel record vineri pe fondul relaţiilor tensionate cu Statele Unite şi al inflaţiei scăpate de sub control, care împiedică planul naţiunii de a remedia situaţia economică, potrivit Bloomberg.

Dolarul s-a apreciat faţă de liră cu 13,5% vineri, scufundând lira la un nivel minim record de 6,3005. Evoluţia  a extins cel mai mare declin săptămânal înregistrat de lira turcească de la criza din 2008 până în prezent.

Guvernul a estimat creşterea economică la mai puţin de 4%, faţă de 5,5% cum arăta estimarea anterioară, un semn că autorităţile se pregătesc să intervină pentru a repara vulneabilităţile economiei de 880 de miliarde de dolari, de când piaţa a început să se prăbuşească pe fondul sancţiunilor impuse săptămâna trecută de americani.

„Aceasta este o acţiune menită să pedepsească Turcia, care şi-a întors atenţia către puterile emergente din Asia, care a refuzat să fie oprimată de către SUA şi UE”, mai scrie Karagul.

Exemplificând modul în care presa turcă a ajuns să-l susţină în mod făţiş pe Erdogan, editorialistul mai scrie: „Război economic asupra Rusiei, război economic asupra Iranului, război economic asupra Chinei, război economic asupra Turciei. În curând vor declara război economic Germaniei, dar şi altor ţări europene, sud-americane sau asiatice”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO