Eveniment

Sute de lituanieni au contribuit să strângă 5 mil euro pentru a cumpăra o dronă militară avansată pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei

Sute de lituanieni au contribuit să strângă 5 mil euro...

Autor: Dorin Oancea

29.05.2022, 11:30 160

Sute de lituanieni au contribuit pentru a cumpăra o dronă militară avansată pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei, în semn de solidaritate cu o ţară aflată anterior sub dominaţia Moscovei, relatează Reuters.

Obiectivul de cinci milioane de euro a fost strâns în doar trei zile şi jumătate, în mare parte în sume mici, pentru a finanţa achiziţionarea unei drone militare Byraktar TB2, potrivit Laisves TV, postul lituanian de televiziune pe internet care a lansat campania.

"Înainte de începerea acestui război, niciunul dintre noi nu s-a gândit că vom cumpăra arme. Dar acum este un lucru normal. Trebuie făcut ceva pentru ca lumea să fie mai bună", a declarat Agne Belickaite, în vârstă de 32 de ani, care a trimis 100 de euro imediat ce a fost lansată miercuri strângerea de fonduri.

"Fac donaţii pentru a cumpăra arme pentru Ucraina de ceva vreme. Şi o voi face până la victorie", a declarat ea pentru Reuters, adăugând că a fost motivată în parte de temerile că Rusia ar putea ataca Lituania.

Drona s-a dovedit eficientă în ultimii ani împotriva forţelor ruseşti şi a aliaţilor acestora în conflictele din Siria şi Libia, iar achiziţionarea ei este orchestrată de Ministerul Apărării din Lituania, care a declarat pentru Reuters că intenţionează să semneze săptămâna viitoare o scrisoare de intenţie pentru a cumpăra aparatul din Turcia.

"Strângerile de fonduri inedite şi neaşteptate îi aprind din nou pe oameni. Este a treia lună de la invazie... este important să nu ne obişnuim cu ea", a declarat premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte, la Laisves TV.

Ucraina a cumpărat în ultimii ani peste 20 de drone armate Bayraktar TB2 de la compania turcă Baykar şi a comandat alte 16 pe 27 ianuarie. Acest lot a fost livrat la începutul lunii martie.

"Acesta este primul caz din istorie când oamenii obişnuiţi strâng bani pentru a cumpăra ceva de genul Bayraktar. Este fără precedent, este de necrezut", a declarat Beshta Petro, ambasadorul Ucrainei în Lituania, pentru Laisves TV.

Majoritatea armelor grele pe care ţările NATO le-au trimis până acum Ucrainei sunt arme de fabricaţie sovietică aflate încă în stocurile statelor membre NATO din Europa de Est, dar unele au început recent să furnizeze obuziere occidentale.

"În timp ce guvernele celor mai mari ţări din lume deliberează la nesfârşit ... societatea lituaniană pur şi simplu se uneşte", a declarat Belickaite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO