Eveniment

Sute de mii de români nu ştiu când se pot programa la vaccin, iar centre din ţară au liste de aşteptare cu mii de oameni, dar vaccinează doar pentru rapel

Sute de mii de români nu ştiu când se pot programa la...

Autor: Georgiana Mihalache

06.04.2021, 19:50 2289

Câteva centre din ţară care sunt deschise nu au început să notifice oamenii de pe listele de vaccinare, deşi sunt câteva sute, chiar mii de persoane care aşteaptă un semn de la autorităţi pentru a se putea programa.

În cel puţin două centre din Hunedoara, respectiv Teleorman, personalul medical vaccinează doar oamenii programaţi la rapel, din datele ZF, adică persoane din categoriile 1 şi 2. În cazul ambelor centre, listele de aşteptare numără peste 1.000, respectiv 800 de persoane la momentul transmiterii acestei ştiri.

Nu există date care să ghideze persoana care vrea să facă vaccinul în platformă şi se trece pe o listă de aşteptare, astfel încât să ştie încă de la început până când trebuie să aştepte mesajul cu unda verde la programare. Din 10 aprilie vor autorităţile să introducă posibilitatea de a vedea în platformă care este fluxul zilnic de vaccinare în fiecare centru.

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, nu a putut fi contactat pentru un răspuns la întrebările privind listele de aşteptare din centrele unde nu este încă activă vaccinarea de pe liste.

„M-am înscris pe listele de aşteptare la centrul din Calatele, Cluj de mai bine de 3 săptămâni. Când va începe vaccinarea acolo? Deşi pe site apărea acest centru, nu s-a făcut niciun vaccin acolo”, întreabă o persoană pe un grup de facebook creat de pagina oficială a Platformei naţionale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.

„Eu cu soţul suntem pe lista de pe 15 Martie. Încă aşteptăm să primim mesaj”, spune o altă persoană în legătură cu un centru din Piteşti, Argeş.

Iar rezultul este că oamenii migrează în momentul în care află că un centru unde sunt înscrişi nu a început vaccinarea de pe listele de aşteptare.

Valeriu Gheorghiţă a anunţat într-o conferinţă de presă că deschide noi centre de vaccinare, însă nu este clar când va începe vaccinarea în acestea a persoanelor din lista de aşteptare.

„Fiecare judeţ a transmis centre pe care, lăsând la o parte cele care funcţionau, centrele active, centrele care urmează a se deschide în perioada următoare, pe toate cele trei tipuri de vaccinuri. Aceste centre au fost deschise în platformă începând cu 15 martie tocmai pentru a da posibilitatea oamenilor să se programeze pe lista de aşteptare. Asta înseamnă o listă de aşteptare. Până la 15 martie înţelegeam o nemulţumire că nu au oamenii posibilitatea să se înscrie pe o listă de aşteptare. Acum avem această posibilitate, să ne scriem pe lista de aşteptare”, a spus Gheorghiţă în cadrul conferinţei de presă.

La momentul înscrierii pe listă însă, oamenii nu au fost anunţaţi că acel centru este încă inactiv şi nu a început vaccinarea de pe listele de aşteptare, aşa cum s-a întâmplat în cazul altor centre.

Circa 780.000 de persoane sunt înscrise pe liste de aşteptare pentru vaccinare, însă puţin peste jumătate, adică 436.000 de oameni au fost anunţaţi că se pot programa. Listele au fost deschise pentru toată populaţia începând cu 15 martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO