Eveniment

Sute de români, în special în mediul rural, refuză să-şi dea CNP-ul în prima zi de recensamant

Sute de români, în special în mediul rural, refuză să-şi dea CNP-ul în prima zi de recensamant
21.10.2011, 17:05 1807

Sute de buzoieni, în special din mediul rural, au refuzat, în primele două zile de recensământ, să-şi declare codurile numerice personale, conducerea Direcţiei Judeţene de Statistică Buzău făcând apel la populaţie să înţeleagă că furnizarea acestor date nu reprezintă niciun risc.

Este legal să se ceară CNP-ul la recensământ?



Potrivit directorului Direcţiei de Statistică Buzău, Cornelia Geambaşu, nedeclararea codului numeric personal este o problemă cu care se confruntă recenzorii din Buzău, transmite corespondentul MEDIAFAX.



Conform sursei citate, numeroşi buzoieni, atât din mediul urban, dar mai ales din mediul rural, refuză să furnizeze recenzorilor acest cod, de teama unor repercusiuni.
"Ca ritm, la Buzău, recensământul merge destul de bine. Ca fenomen deosebit se constată că cetăţenii încep să refuze furnizarea CNP-ului. Îi pot asigura pe oameni că formularele se introduc şi se prelucrează depersonalizate. Practic, acest CNP e utilizat în procesul de validare a datelor de populaţie şi atâta tot. Nu există nicio legătură între formularele de la recensământ şi de exemplu taxele şi impozitele, aşa cum cred unii", a declarat, vineri, directorul Direcţiei de Statistică Buzău, Cornelia Geambaşu.



Sursa citată a precizat că este oarecum surprinzător refuzul populaţiei de a-şi furniza CNP-ul în condiţiile în care la recensământul agricol de anul trecut nu au fost asfel de probleme.
"Am trecut prin recensământul agricol recent, s-a furnizat CNP-ul fără probleme, nu s-a întâmplat nimic până acum. Au fost şi ieri, au fost şi astăzi cei care au refuzat să furnizeze codul numeric personal şi nu putem lua nicio măsură împotriva lor", a spus Geambaşu.



Şeful Direcţiei de Statistică Buzău a adăugat că mai mulţi recenzori s-au retras în primele două zile ale acţiunii, cele mai multe retrageri venind din partea pensionarilor militari.
"Au fost care au renunţat, inclusiv astăzi (n.r. - vineri). În oraşul Buzău, îndeosebi, au fost cazuri şi mulţi care au refuzat să mai participle au fost pensionari militari. Am avut acest fenomen. În rest, nu au fost incidente, şi nici refuzuri categorice. Doar refuzul CNP-urilor. Dar atenţie cei care refuză total există o procedură elaborată, sunt persoane abilitate care aplică amenzi", a mai spus Geambaşu.



La rândul lor, recenzorii vorbesc şi ei despre refuzul oamenilor de a furniza codul numeric personal.
"La mine, lucrurile au decurs bine. Am fost în locuinţele oamenilor, m-au primit foarte frumos, nu am întâmpinat probleme, am petrecut cam 30 de minute în fiecare casă. Alţi recenzori nu au avut însă acelaşi noroc. Oamenii sunt reticenţi, mai ales la ţară, au auzit ei de nu ştiu ce îndemnuri politice şi nu prea îşi declară codurile numerice personale, mai ales cei de la ţară", a declarat recenzorul Elena Ivaşcu.



Recensământul populaţiei şi locuinţelor a început în 20 octombrie şi se va desfăşura până în 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012.
Chestionarele recensământului din 2011 conţin întrebări referitoare la persoană, la gospodărie, la locuinţă/clădire, la persoanele plecate în străinătate, la persoanele plecate pentru o perioadă îndelungată, la spaţiul colectiv de locuit şi la persoanele temporar prezente.



Chestionarul referitor la persoană trebuie completat cu date personale precum sexul, data naşterii, starea civilă şi anul căsătoriei, numărul de copii, data stabilirii ultimei reşedinţe, motivul stabilirii în localitatea de recenzare, religia, etnia, limba maternă şi Codul Numeric Personal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO