Eveniment

Tabără: Recolta de grâu va fi de cel puţin şase milioane de tone anul acesta

Tabără: Recolta de grâu va fi de cel puţin şase milioane de tone anul acesta

Valeriu Tabără, ministrul agriculturii: Nimic nu schimbă piaţa şi siguranţa alimentară a unei ţări la fel cum o schimbă cerealele. Producţia agricolă dă siguranţă economiei româneşti.

Autor: Gabriel Razi

22.07.2011, 00:05 954

"Cerealele rămân factorul esenţial în piaţă. Nimic nu schimbăpiaţa şi siguranţa alimentară a unei ţări la fel cum o schimbăcerealele. Producţia agricolă dă siguranţă economiei româneşti şiconsider că în acest an vom avea o recoltă bună", a declarat Tabărăla un seminar pe teme agricole organizat de Mediafax.

Acum, o tonă de grâu sau porumb se tranzacţionează la Londra sauChicago la peste 200 de euro pe tonă, în timp ce la Rotterdam otonă de ulei de floarea-soarelui costă 1.000 de euro.

Cu această ocazie Valeriu Tabără a oferit şi primele informaţiiprivind recoltele de grâu, rapiţă sau floarea-soarelui din acestan.

Astfel, ministrul s-a declarat optimist în ceea ce priveşterecolta de grâu din acest an, estimând că în următorii zece aniproducţia va creşte cu 40%, până la 8 milioane de tone, jumătatedin recoltă urmând să plece la export.

"Cu exporturi de patru milioane de tone, România ar intra înclubul exporta­torilor mondiali de grâu", a spus el.

Anul trecut fermierii români au recoltat în total 5,7 milioanede tone de grâu, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR).Grâul românesc acoperă 4% din producţia totală a Uniunii Europene.Fermierii europeni au recoltat anul trecut 136 de milioane de tonede grâu, potrivit datelor Deutsche Bank.

În privinţa recoltei din acest an Tabără nu a făcut nicioestimare însă a precizat că observă o creştere a randamentelor lahectar cu circa 40%.

"Mie la minister agricultorii îmi raportează 2,8 tone la hectarînsă eu în teren nu am întâlnit până acum niciun producător care săobţină mai puţin de patru tone la hectar", a explicat el.

În condiţiile unui randament de patru tone la hectarproducţia totală de grâu se va ridica în acest an la şase milioanede tone, având în vedere menţinerea aceleiaşi supra­feţe cultivateca şi anul trecut. În bani, o asemenea recoltă va aduce în economiaromânească 1,7 miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF, având învedere preţurile de pe pieţele internaţionale.

Rapiţa s-a vândut direct din lan

Pe creştere în acest an va fi şi rapiţa, pentru că fermieriişi-au majorat cu mai mult de două treimi suprafeţele cultivate,fiind încurajaţi de preţurile-record. În prezent o tonă de rapiţăcostă între 450 şi 500 de euro, potrivit datelor MADR.

"Rapiţa s-a vândut în acest an direct din lan. Suprafeţeleplantate în acest an cu rapiţă s-au apropiat de un milion dehectare" a explicat Tabără.

Recolta de rapiţă de anul trecut s-a ridicat la 0,9 milioane detone, 4,4% din totalul produs în Uniunea Europeană. România s-aclasat în 2010 printre primii zece producători de rapiţă la nivelmondial, cu o producţie aproape de cea a Statelor Unite şi dublăfaţă de cea a Rusiei. Potrivit estimărilor lui Valeriu Tabarărecolta de rapiţă din acest an trebuie să ajungă la 1,6 milioane detone, aproape de două ori mai mult ca în perioada anterioară.Astfel, recolta din acest an va aduce în total 800 de milioane deeuro în conturile fermierilor români care au mizat pe rapiţă.

Creştere şi la floarea-soarelui

Fermierii români au plantat în acest an şi mai multăfloarea-soarelui. Suprafeţele acoperite cu floarea-soarelui seapropie de un milion de hectare, în creştere cu 22% faţă de anulanterior. "La floarea-soarelui pro­ducţia arată bine, suntem înplan", mai spune Tabără.

În aceste condiţii, recolta de floarea-soa­relui s-ar putearidica în acest an la 1,6 mili­oane de tone, cu 300.000 mai mult caanul trecut. Astfel recolta de floarea-soarelui va aduce în acestan în economie 400 mil. euro, potrivit estimărilor ZF, având învedere pre­ţurile de pe pieţele internaţionale.

Avans de 50% al exporturilor de alimente în prima partea anului

Un alt semnal că recoltele din acest an vor fi peste cele deanul trecut sunt exporturile de alimente din prima parte a anului.România a exportat în primele patru luni ale acestui an produseali­mentare în valoare de 947 de milioane de euro, cu 50% mai marifaţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelorMADR.

"Echilibrarea balanţei comerciale pen­tru produseleagroalimentare înseamnă mult pentru stabilizarea economiei", credeValeriu Tabără.

Simultan, în primele luni ale acestui an importurile de alimentes-au ridicat la

1,4 miliarde de euro, în creştere cu 21% faţă de perioadasimilară a lui 2010.

România continuă să înregistreze un deficit comercial pentruprodusele ali­mentare care se ridică la 462 milioane de euro, înscădere cu 16% faţă de primele patru luni ale anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO