Eveniment

Taiwan, ziua 3. Taiwan a tras cu rachete de semnalizare pentru a alunga dronele inamice din apropierea insulelor periferice. Site-ul Ministerului Apărării din Taiwan a fost oprit temporar în urma atacurilor cibernetice

Flickr

Autor: Alexandru Stan

04.08.2022, 12:04 1306

Taiwan se aşteaptă la escaladarea „războiului psihologic”

Taiwan s-a angajat să intensifice securitatea împotriva posibilelor perturbări ale „forţelor de peste mări”, inclusiv în combaterea atacurilor cibernetice, pe măsură ce tensiunile cu China cresc în urma vizitei lui Pelosi la Tapei de miercuri.

Purtătorul de cuvânt al Cabinetului din Taiwan, Lo Ping-cheng, a declarat într-o conferinţă de presă că autorităţile au sporit securitatea infrastructurii cheie, inclusiv a centralelor electrice şi aeroporturilor, şi a  crescut nivelul de alertă privind securitatea cibernetică în birourile guvernamentale, transmite Reuters.

Lo se aşteaptă ca Taiwanul  să fie ţintaunui „război psihologic” prin campanii de dezinformare în următoarele zile.

Asistăm la un război psihologic care este mai puternic decât oricând şi se va intensifica în zilele următoare”, a spus Lo.

Oficialii din Taiwan au avertizat în mod repetat despre ceea ce ei consideră o campanie chineză pentru a slăbi sprijinul oamenilor pentru guvern.

Reacţii internaţionale

  • Blocul ASEAN avertizează asupra consecinţelor volatilităţii şi că s-arp putea ajunge la „calcul greşit, confruntări grave, conflicte deschise şi consecinţe imprevizibile între marile puteri”.
  • Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est a făcut aceste remarci într-o declaraţie a miniştrilor de externe, după ce preşedintele blocului Cambodgia a cerut tuturor părţilor să reducă tensiunile din Taiwan .
  • Ambasadorul Chinei în Franţa a spus că poporul taiwanez va fi „reeducat” după  anexarea reuşită a Chinei.Ambasadorul, Lu Shaye, a acuzat Partidul Democrat Progresist de la guvernare din Taiwan că face propagandă „extremistă” şi că a întors poporul taiwanez împotriva „reunificării” cu China .
  • Ministrul chinez de Externe Wang Yi numeşte vizita lui Pelosi drept o  „farsă completă” şi promite că îi va pedepsi pe cei care jignesc China.„Tendinţa istorică ireversibilă a întoarcerii Taiwanului în patria-mamă nu poate fi schimbată. Cei care jignesc China vor fi cu siguranţă pedepsiţi”, a spus el.
  • Şeful UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell , a reiterat poziţia G7 cu privire la exerciţiile militare planificate ale Chinei în urma vizitei lui Pelosi în Taiwan.„Nu există nicio justificare pentru a folosi o vizită ca pretext pentru o activitate militară agresivă în strâmtoarea Taiwan. Este normal şi obişnuit ca legislatorii din ţările noastre să călătorească la nivel internaţional”, a spus el.
  • Preşedintele Paraguayului şi-a manifestat solidaritatea faţă de Taiwan pe Twitter.. Naţiunea sud-americană este una dintre cele 14 naţiuni care recunosc oficial Taiwan ca ţară. „Paraguay-ul îşi exprimă solidaritatea cu Republica Chineză (Taiwan) în contextul ameninţărilor la care a fost supus”, a spus Mario Abdo Benítez pe Twitter.
 

Preşedintele Coreei de Sud a vorbit la telefon cu Pelosi 

Preşedintele Camerei SUA, Nancy Pelosi , a sosit miercuri seară la Seul, unde urmează să se întâlnească cu Preşedintele Adunării Naţionale din Coreea de Sud, Kim Jin-pyo, şi cu liderii Partidului Conservator al Puterii Populare la guvernare, precum şi cu Partidul Democrat din Coreea de opoziţie

Agenţia de ştiri Yonhap raportează acum că preşedintele Coreii de Sud,  Yoon Suk-yeol, a vorbit la telefon cu Pelosi. 

Ministerul Apărării din Taiwan transmite că site-ul instituţiei a fost supus atacurilor cibernetice

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că site-ul său web a suferit atacuri cibernetice. Site-ul s-a oprit temporar joi,  adăugând că lucrează îndeaproape cu alte autorităţi pentru a spori securitatea cibernetică pe măsură ce tensiunile cu China cresc.

Angajamentul SUA faţă de democraţia din Taiwan „rămâne ferm”

Preşedintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, şi-a încheiat miercuri vizita în Taiwan cu angajamentul că va sprijini democraţia pe insula autonomă Taiwan. 

Pelosi a fost întâmpinată euforic şi chiar a fost decorată de preşedintele Taiwanului,  fiind primul vorbitor al Camerei Reprezentanţilor care a vizitat insula după mai bine de 25 de ani.

Înainte de a pleca, Pelosi, calmă şi hotărâtă, a repetat că lumea are de făcut  „o alegere între democraţie şi autocraţie”.

Hotărârea Americii de a păstra democraţia, aici, în Taiwan şi în întreaga lume, rămâne fermă”, a spus ea.

Administraţia Biden şi Pelosi au transmis că Statele Unite rămân angajate în aşa-numita politică O Singură China, care recunoaşte regimul de la Beijing, dar permite relaţii informale şi legături militare cu guvernul de la Taipei.

.

Taiwan a tras cu rachete de semnalizare pentru a alunga dronele inamice din apropierea insulelor periferice

Ministerul apărării din Taiwan a declarat joi că aeronave neidentificate fără pilot, probabil drone chinezeşti, au zburat miercuri noaptea deasupra zonei insulelor  Kinmen, care se află chiar în largul coastei de sud-est a Chinei, şi că a tras rachete de rachetă pentru a le alunga.

Un înalt oficial militar din insulele Kinmen din Taiwan a adăugat că situaţia este „normală” pe insule, inclusiv nivelul de alertă militară. 

Generalul-maior Chang Zone-sung al Comandamentului de Apărare Kinmen al Armatei Republicii Chineze in Taiwan a declarat pentru Reuters că dronele inamice au venit în perechi şi au zburat deasupra zonei Kinmen de două ori miercuri seara.

„Am tras imediat cu rachete de semnalizare pentru a da avertismente şi pentru a le alunga. După aceea, s-au întors. Au intrat în zona noastră restrânsă şi de aceea le-am dispersat. Avem o procedură de operare standard. Vom riposta dacă vor intra”, a declarat generalul, adăugând că nivelul de alertă  a rămas „normal”.

Chang crede că dronele au fost trimise să adune informaţii despre desfăşurarea securităţii Taiwanului în insulele sale periferice.

Săptămâna trecută, armata taiwaneză a mai tras rachete de semnalizare pentru a alunga o dronă chineză care zbura în arhipelagu Matsu din largul coastei provinciei chineze Fujian, a declarat ministerul Apărării din Taiwan.

G7 cere Chinei să rezolve disputele cu Taiwan

Cele mai puternice democraţii din lume au criticat China pentru „creşterea tensiunilor şi destabilizarea regiunii” prin reacţia sa agresivă la vizita preşedintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.

Înalţii diplomaţi ai G7 au declarat miercuri că sunt „îngrijoraţi de actele de agresiune recente  ale Republicii Populare Chineze , în special exerciţiile cu muniţie reală şi tacticile de constrângere  economică  care riscă o escaladare inutilă.”

Miniştrii de Externe din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA şi UE, au transmis "Nu există nicio justificare pentru a folosi o vizită ca pretext pentru o activitate militară agresivă în strâmtoarea Taiwan. Este normal şi obişnuit ca legislatorii din ţările noastre să efectueze călătorii internaţionale. Răspunsul escalator al Chinei riscă să crească tensiunile şi să destabilizeze regiunea".

Preşedintele sud-coreean nu se va întâlni cu Pelosi la Seul, căci este în vacanţă

În urma vizitei sale istorice în Taiwan, înaltul oficial american a sosit la Seul miercuri seară, ca parte a turneului său asiatic.

Vorbitorul Camerei Reprezentanţilor, care este al treilea om în stat, se va întâlni joi cu preşedintele Adunării Naţionale din Coreea de Sud, Kim Jin-pyo, şi cu liderii Partidului Conservator al Puterii Populare la guvernare, precum şi cu liderii Partidului Democrat aflat în opoziţie.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol nu are de gând să se întâlnească cu Pelosi deoarece acesta se află în vacanţa de vară, a declarat un oficial de la biroul prezidenţial.

 

Fostul ambasador chinez al Marii Britanii susţine că teritoriul Taiwanului  aparţine Chinei din punct de vedere istoric şi că reunificarea este inevitabilă.

Fostul ambasador a avertizat SUA să nu mai obstrucţioneze „marea cauză a reunificării” a Chinei şi descrie procesul drept o „inevitabilitate istorică”.

„Realizarea reunificării naţionale complete este tendinţa generală şi o inevitabilitate istorică. Nu vom lăsa niciodată spaţiu pentru scindarea independenţei Taiwanului şi interferenţa forţelor externe. 

Indiferent de modul în care SUA susţin şi tolerează „independenţa Taiwanului”,  va lăsa doar înregistrări  urâte despre amestecul grosolan al SUA în treburile interne ale altor ţări. 

Problema Taiwanului s-a născut din slăbiciunea şi haosul ţării şi cu siguranţă se va încheia cu întinerirea naţiunii în viitor.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO