Eveniment

Tanasescu isi face un buzunar pentru contributii sociale

03.03.2003, 00:00 13

Incepand din ianuarie 2004 toate contributiile de securitate sociala - asigurari sociale, sanatate, somaj - vor fi colectate de o Agentie independenta, cu personalitate juridica, aflata in subordinea ministerului finantelor, a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Tanasescu, ministrul finantelor.
Agentia ar trebui sa rezolve problema slabei colectari a acestei categorii de venituri la bugetul asigurarilor sociale de stat, care a incheiat anul 2002 cu un deficit de 9.960 miliarde de lei.
"Unificarea administratiei de colectare a contributiilor de securitate sociala va permite simplificarea procedurilor de urmarire a incasarilor, fiind vorba de un singur control fiscal pentru acest segment", spune Tanasescu.
Introducerea unei cote unice de contributii de securitate sociala, care sa cumuleze actualele contributii la asigurarile sociale, la fondul de somaj si la asigurarile de sanatate, ar putea ramane in faza de proiect, desi intentia a fost anuntata de ministerul finantelor inca de anul trecut.
"Nu am luat o decizie in acest sens. Dificultatea vine din faptul ca fiecare tip de contributie are o baza de impozitare diferita, ceea ce inseamna ca ar trebui sa ne gandim mai intai la o baza de impozitare comuna", explica Mihai Tanasescu.
Ideea unificarii colectarii contributiilor si a contributiei unice a fost propusa anul trecut autoritatilor de catre Fondul Monetar International, desi ministrul finantelor sustine acum ca ii apartine. Expertii FMI au considerat ca o institutie indepedenta care sa se ocupe de aceste venituri bugetare comasate intr-o cota unica ar fi o solutie potrivita in Romania, chiar daca nu exista un model de inspiratie intr-o alta tara. 
O crestere spectaculoasa a economiilor in banci in cursul acestui an ar insemna apropierea momentului in care veniturile obtinute de o persoana fizica din dobanzi sa fie supuse impozitului pe venitul global.
"Tendinta de globalizare a tuturor veniturilor este reala. Important este insa cand alegi momentul, iar acesta tine de cum va evolua piata", afirma ministrul finantelor.
El spune ca tari precum Cehia, cu un grad de economisire de 35%, isi permit sa impoziteze global veniturile din dobanzi. In Romania, gradul de economisire este de numai 19%. "Cand acest indicator va mai creste vom lua decizia globalizarii dobanzilor. Aceasta inseamna peste un an-doi sau chiar trei", spune Tanasescu.
In mod similar, situatia dificila a pietei de capital ar justifica amanarea impozitarii globale a veniturilor obtinute de o persoana fizica din dividende.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO