Eveniment

Tănăsescu: Un nou acord cu FMI pe doi ani va fi de ajuns pentru ca România să-şi consolideze poziţia

Autor: Marius Radu - Mediafax

10.10.2010, 23:42 24

Un nou acord de doi ani cu Fondul Monetar Internaţional, dupăfinalizarea celui actual, va fi suficient pentru ca România să-şiconsolideze poziţia şi să poată implementa propriile politici, adeclarat la Washington reprezentantul României la FMI, MihaiTănăsescu.

"Părerea mea este că încă un acord de 24 de luni este suficientpentru a consolida un anumit tip de poziţie pentru România, iarstatul să fie capabil să exercite această capacitate proprie deimplementare în anii care urmează", a spus Tănăsescu, întrebat dacăurmătorul acord cu FMI va fi ultimul pentru România. El a precizatcă afirmaţia reprezintă o părere personală, nefiind discutată cuautorităţile de la Bucureşti.

Vorbind despre noul program, Tănăsescu a arătat că, în prezent,administraţia românească nu este suficient de pregătită pentru afuncţiona fără sprijin extern. "Întotdeauna am crezut, şi cred încontinuare, că administraţia publică românească este binepregătită, mult mai bine pregătită decât în 1990, dar nu atât depregătită încât să poată să funcţioneze cap-coadă fără un suport,fără sfaturi şi fără o conlucrare cu alţii", a afirmatTănăsescu.

Referitor la noile condiţii care vor fi incluse într-un nouprogram, Tănăsescu este de părere că nu vor mai exista noi măsuride austeritate pentru atingerea ţintelor, fiind suficientăimplementarea celor puse în practică în acest an.

El a menţionat că marile linii de discuţie din viitorul programse vor axa în primul rând pe creşterea eficienţei administraţieipublice pentru derularea proiectelor cu fonduri europene, dar şi pereforma în domeniul întreprinderilor de stat, unde există un sistemde monitorizare. "Cele mai importante zece companii sunt sub unanumit monitor, dar din păcate progresul făcut până în prezentpentru eficientizarea lor este foarte mic", a arătat Tănăsescu.

Un alt domeniu va fi reforma structurală în domenii prioritareprecum sănătatea sau educaţia.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, declarase că noularanjament pe care autorităţile îl vor încheia cu instituţiainternţională va avea "cu siguranţă" o valoare mai mică decâtîmprumutul actual de 13 miliarde de euro, iar banii vor putea fiatraşi de autorităţi doar dacă vor apărea probleme neprevăzute.

Potrivit lui Franks, continuarea acordului stand-by semnat în2009 va fi, cel mai probabil, de forma "precautionary" (preventiv),ceea ce înseamnă că FMI va elibera la fiecare evaluare o anumităsumă de bani, care nu va mai intra în contul BNR sau la bugetul destat ca şi până acum, ci va fi făcută disponibilă pentru situaţiineprevăzute, cum ar fi cazul apariţiei unei crize regionale, carear pune presiune pe curs.

Şeful misiunii FMI a menţionat că un nou program va includemăsuri de reformă care să asigure că economia va reveni lapotenţialul său, iar printre cele mai importante măsuri esteajustarea deficitului bugetar astfel încât decalajul să se reducăla sub 3% din PIB.

Asigurarea stabilităţii sistemului financiar va fi o altăcomponentă prioritară în cadrul programului. Pe partea structurală,reformele vor viza domenii cheie unde reforma încă nu a fostîncheiată, respectiv companiile de stat şi eficienţa cheltuielilorpublice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO