Tanczos Barna, ministrul finanţelor, a declarat că încrederea investitorilor internaţionali care împrumută România şi cumpără obligaţiuni în valută a mai revenit, iar dobânzile la care se împrumută România au început să scadă.
„Uitându-mă acum, după două luni de activitate mai liniştite, şi analizând retrospectiv ianuarie şi decembrie, lucrurile au fost extrem de aproape de a deveni periculoase. Impactul situaţiei politice asupra perspectivelor economice ale României a fost unul extrem de puternic. România a pierdut încrederea investitorilor, a Comisiei Europene şi a multor altor parteneri în momentul în care deficitul a ajuns la 8,64%, când s-au făcut cheltuieli neplanificate şi s-au luat decizii specifice unui an electoral, dar care nu au avut efecte benefice. După acest timp, pot să vă spun că avem o perioadă chiar foarte bună, în care dobânzile la care se împrumută România scad semnificativ. Vorbim de emisiunile pe 7 şi 14 ani în euro, care au avut o cerere suficient de mare, arătând interesul investitorilor şi încrederea că, în România, lucrurile pot reveni la normal, pe un trend sustenabil, dacă rămânem consecvenţi“, a spus ministrul finanţelor, miercuri, în cadrul conferinţei PwC CEO Survey România 2025.
Ministerul Finanţelor tocmai s-a împrumutat marţi, a doua oară în acest an, de pe pieţele internaţionale, ridicând 2,25 mld. de euro în obligaţiuni pe 7 ani la o dobândă de 5,91% pe an şi 500 de milioane de euro pe 14 ani la o dobândă anuală de 6,83%. Faţă de începutul anului, dobânzile sunt mai mici cu 0,2-0,3%.