• Leu / EUR4.9417
  • Leu / GBP5.7906
  • Leu / USD4.6288
Eveniment

Ţara din Europa care impune restricţii drastice anti-COVID: Se introduce super certificatul verde

Ţara din Europa care impune restricţii drastice anti-COVID: Se introduce super certificatul verde

Autor: Andreea Tobias

25.11.2021, 12:00 2243

Consiliul de Miniştri din Italia a dat undă verde decretului care întăreşte restricţiile anti-COVID-19. Se introduce „super certificatul verde” pentru vaccinaţi şi vindecaţi. De asemenea, vaccinarea devine obligatorie în educaţie, apărare şi securitate.

„Super certificatul verde” va fi valabil în perioada 6 decembrie 2021 - 15 ianuarie 2022, cu posibilitatea de prelungire.

Măsura a fost adoptată în unanimitate.

Conform Rai News, Consiliul de Miniştri a dat undă verde unor noi măsuri pentru combaterea celui de-al patrulea val. Mai presus de toate, se înăspresc regulile pentru cei nevaccinaţi, prin introducerea „super permisului verde” doar pentru persoanele vaccinate sau vindecate, pentru a avea acces la activităţi recreative.

Valabilitatea certificatului verde normal a fost redusă de la 12 luni la 9 luni, iar din 15 decembrie devine obligatorie vaccinarea în educaţie, apărare şi securitate.

A treia doză de vaccin se va putea face la 5 luni de la administrarea anterioară.

Din 6 decembrie, testul negativ va fi valabil doar pentru serviciu, pentru servicii esenţiale sau pentru călătorii lungi, în rest este nevoie de „super certificatul verde”. Cei care nu sunt vaccinaţi sau vindecaţi nu mai pot frecventa locurile la care au acces acum, cu certificatul verde simplu, precum restaurante sau săli de sport.

„Situaţia este sub control, ne aflăm în cea mai bună situaţie din Europa datorită campaniei de vaccinare care a fost un succes remarcabil”, a declarat, conform ANSA, premierul Mario Draghi, în cadrul unei conferinţe de presă: „anul acesta italienii au reacţionat, acum vrem să păstrăm această normalitate, nu vrem riscuri".

„Situaţia epidemiologică „în afara Italiei" este foarte gravă. Şi asistăm, de asemenea, la o înrăutăţire uşoară, dar constantă, şi la noi. Acoperirea vaccinală începe să slăbească în această perioadă", a adăugat premierul.

Premierul a explicat raţionamentul care a stat la baza introducerii „super certificatului verde”, cu restricţii care îi vor atinge pe cei nevaccinaţi: „intervenim acum şi pregătim din timp Crăciunul, în aşa fel încât să permitem activităţilor economice să îşi planifice lunile următoare fără teama unor întreruperi care ar avea un impact economic asupra redresării: de aici şi decizia de a elimina închiderile în zona galbenă sau portocalie şi de a introduce restricţii doar pentru cei care nu sunt vaccinaţi”.

La rândul său, ministrul Sănătăţii italian, Roberto Speranza, a anunţat schimbări substanţiale în ceea ce priveşte vaccinurile: „În decret sunt abordate patru domenii: obligaţia care este deja în vigoare pentru anumite categorii şi pe care o extindem la alte categorii: personalul nesanitar care lucrează în sectorul sanitar, poliţia şi armata şi tot personalul şcolar. Extinderea obligaţiei va acoperi şi cea de-a treia doză".

Vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu pentru copiii sub 12 ani, chiar dacă EMA îl va aproba.

Italia a anunţat pentru ultimele 24 de ore 12.448 de cazuri COVID noi faţă de 10.047 marţi. Au murit 85 de oameni faţă de 83 marţi. În Italia sunt 573 de pacienţi la terapie intensivă, cu 13 mai mulţi decât cu o zi în urmă.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9417
Diferență: -0,0809
Ieri: 4.9457
Azi: 4.6288
Diferență: 0,2556
Ieri: 4.6170
Azi: 5.7906
Diferență: 0,3988
Ieri: 5.7676
Azi: 4.8055
Diferență: 0,3466
Ieri: 4.7889