Majoritatea ofertelor aduse de expozanţi depăşesc pragul de 1.000 de euro/mp pentru locuinţele situate în Bucureşti, cotaţiile fiind sensibil mai mari în ediţia de acum (toamna 2016) faţă de cele din ediţiile anterioare ale tIMOn.
Preţuri mai mici de 1.000 de euro/mp pot fi găsite pentru locuinţe noi situate în zonele periferice ale Capitalei sau în comunele mai apropiate din judeţul Ilfov. În schimb, în zonele unde potenţialul imobiliar este în plină ascensiune (cum ar fi Petricani-Floreasca sau Mihai Bravu), preţurile depăşesc deja şi pragul de 1.500 de euro/mp, reiese din ofertele afişate de expozanţi.
„Mediul economic prielnic schimbă perspectiva de investiţii a dezvoltatorilor de clădiri de birouri, care aleg acum să construiască ansambluri rezidenţiale. Cererea de locuinţe noi în creştere de pe piaţa imobiliară a dus la repoziţionarea afacerilor unor dezvoltatori importanţi din mediul economic. Sunt investitori care de mai bine de un deceniu construiesc clădiri de birouri în Bucureşti, însă au decis că acum este momentul cel mai bun pentru a face un pas înainte şi de a investi în construcţia de ansambluri rezidenţiale”, au explicat organizatorii tIMOn, la conferinţa de deschidere a Târgului.
„În ciuda faptului că majoritatea segmentelor pieţei sunt suprasaturate, tIMOn a adus mereu noutăţi inedite şi nu se abate de la tradiţie nici la această ediţie. Se observă tot mai mult orientarea companiilor imobiliare către serviciile pentru clienţi şi ivestitori şi, prin urmare, orientarea către creşterea calităţii pieţei imobiliare şi a deciziilor de achiziţie”, a declarant Vlad Vlăsceanu, director tIMOn. „Ne aflăm într-un moment bun al pieţei imobiliare în care apetitul clienţilor este din ce în ce mai mare spre achiziţiile de locuinţe noi, iar fondurile companiei trebuie utilizate pentru a investi şi dezvolta proiecte care aduc valoare adăugată şi profit”, a spus, la rândul său, Michele Nusco, CEO şi unul dintre acţionarii grupului italian Nusco.
Prima zi a Târgului Imobiliar Naţional a debutat şi cu lansări inedited. Spre exemplu, compania imobiliară Imoteca a lansat pe piaţă două servicii, unul destinat ivestitorilor, iar al doilea - clienţilor care doresc să îşi achiziţioneze un apartament în altă ţară faţă de cea de provinienţă. De asemenea, OLX.ro a venit pentru prima dată la un târg imobiliar, cu informaţii despre vânzările online şi situaţia chiriilor din România.
Cât despre factorii de natură financiar-bancară care influenţează piaţa imobiliară, consultantul Ion Cătuţoiu crede că efectul acestora va consta într-o emigrare a economisirii populaţiei dinspre bănci înspre achiziţia de proprietăţi. „Cred că a venit vremea ca bancherii să uite de conflicte şi să finanţeze iniţiativele imobiliare, pentru că oricum tot mai mulţi români investesc în locuinţe. Aceştia îşi retrag banii din depozitele bancare, unde au randamente tot mai scăzute, şi investesc în proprietăţi pe care le vor da cu chirie”, a declarant Ion Cătuţoiu, pentru MEDIAFAX.
Ediţia de toamnă a Târgul Imobiliar Naţional se desfăţoară în perioada 20-23 octombrie, având 6.500 de locuinţe nou lansate şi reduceri cu până la 15% dedicate exclusiv târgului, la care se adaugă diverse facilităţi cum ar fi mobile inclusă în preţ, loc de parcare sau chiar maşini oferite drept cadou.