Eveniment

Tăriceanu despre situaţia din învăţământ: Trebuie să ne luăm gândul că elevii se vor întoarce la şcoală până în toamnă

Tăriceanu despre situaţia din învăţământ: Trebuie...

Autor: Otilia Serescu

27.04.2020, 10:28 7677

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că revenirea elevilor la şcoală nu este oportună, iar unităţile de învăţământ ar trebui redeschise la toamnă, acesta fiind un sacrificiu necesar „dacă nu vrem ca ai noştri copii să devină surse ambulante de răspândit viruşi”.

„Eram foarte aproape să îmbrăţişez ideea reîntoarcerii copiilor la scoală de la 1 iunie. Apoi m-am gândit la măsurile care trebuie luate pentru a ne simţi copiii în minimă siguranţă şi m-a lovit groaza. Vreau să-mi trimit copilul la şcoală pe un plan gândit peste noapte de actualul ministru al Educaţiei? Sau de Ludovic Orban? Nu prea cred! Felul în care au ratat startul luptei împotrivă virususului sau cum au rasolit “şcoala online” spune totul despre felul în care ei ar putea organiza într-un timp atât de scurt reîntoarcerea în siguranţă la scoală. Aşa că, dacă nu vrem că ai noştri copii să devină surse ambulante de răspândit viruşi, trebuie să ne luăm gândul că ei se vor întoarce la şcoală până în toamnă. Este un sacrificiu necesar”, a scris, luni dimineaţa, pe Facebook, Călin Popescu Tăriceanu.

Conform sursei citate, o asemenea decizie are implicaţii multiple.

„La unele, soluţiile sunt mai la îndemână. La altele trebuie să mai cumpănim. De exemplu, nu am o soluţie viabilă despre ce se poate face pentru copiii ai căror părinţi se întorc la munca. Văd că în Belgia şcolile organizează în cadrul lor centre speciale unde pot stă copiii ai căror părinţi se întorc la munca. Probabil că mulţi părinţi vor avea programe de muncă flexible deci şi aici va trebuie să fie flexibilitate de orar. Şi măsuri de siguranţă”, scrie liderul ALDE.

Tăriceanu consideră că, în acest an şcolar, mediile trebuie încheiate pe baza notelor de până acum. De asemenea, el spune că Bacalaureatul şi Evaluarea naţională trebuie finalizate tot în baza mediilor din anii precedenţi.

„Dacă Franţa, ţara care a inventat Bacalaureatul propune soluţia asta, nu văd de ce nu am lua-o şi noi în calcul. Vacanţa cea mai mare care a existat vreodată trebuie folosită de minister şi de şcoli pentru a reface toate planurile pentru toamnă. Asta înseamnă mai puţini elevi în clase, orar decalat, programă şcolară modificată în asemenea fel încât să se poată recupera materia din acest an, contracte pentru asigurarea cu măşti de protecţie, protocoale de dezinfecţie periodică în sălile de clasa şi mijloacele de transport, decizie cu privire la programul cornul şi laptele, sistem de testare periodică a cadrelor didactice. O mulţime de lucruri şi astea sunt doar o parte”, scris sursa citată.

Liderul ALDE aduce în discuţie şi posibilitatea ca anul şcolar să nu mai înceapă în aceeaşi zi pentru toţi.

„Adică 15 septembrie nu va mai fi ziua când clopoţelul va suna pentru toţi cum nici 15 iunie nu mai este ultima zi de scoală. Cred că cele trei cicluri şcolare (primar, gimnazial şi liceal) trebuie să înceapă cu o diferenţă de una sau două săptămâni între ele. Nu vreau să mă pronunţ care primul şi care ultimul. Motivul nu este doar cel al limitării aglomeraţiei în scoli, ci mai mult pentru evitarea aglomeraţiei în concedii, pe plaja sau la munte. În plus, o măsură ca şi aceasta va avea rezultate pozitive pe gradul de ocupare al capacităţilor hoteliere şi dăm astfel o mână de ajutor uneia dintre cele mai lovite industrii din România. Ştiu, sunt părinţi, cum sunt şi eu, care au un copil în clasa I şi celălalt în clasa a VI-a, de exemplu. Cum ne împărţim să mergem în concedii? Da, e o problema dar o problema şi mai mare este grija noastră pentru copiii noştri, să-i vedem mari, sănătoşi şi la casele lor”, a mai scris Călin Popescu Tăriceanu.

Luni, de la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, are loc o întâlnire la care participă preşedintele Klaus Iohannis, premierul, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Citiţi AICI Ziarul Financiar ediţia de LUNI

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO