Eveniment

Tarifele de primă maxime pentru RCA, adoptate astăzi de Guvern

Tarifele de primă maxime pentru RCA, adoptate astăzi de...

Autor: Roxana Rosu

02.11.2016, 15:46 700

Tarifele de primă maxime ce urmează să fie aplicate de către societăţile de asigurare pentru RCA au fost adoptate astăzi de Guvern, la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Tarifele maxime se vor aplica de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului şi, totodată, se vor aplica contractelor RCA ce se vor încheia după data intrării în vigoare a acestui act normativ.

Societăţile de asigurare care practică RCA vor aplica în această perioadă de 6 luni tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a hotărârii de Guvern, fără însă a depăşi tarifele de primă maxime prevăzute în actul normativ adoptat astăzi.

Metodologia de calcul şi tarifele maximale au fost stabilite de ASF prin consultare cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurări, iar proiectul de act normativ a fost avizat de Consiliul Concurenţei. 

Depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe lângă sancţiunile contravenţionale, în funcţie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare. Contravenţiile se constată de către persoanele cu atribuţii privind supravegherea şi controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancţiunilor contravenţionale se realizează de către Consiliul ASF.

Hotărârea intră în vigoare la 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO