Eveniment

Ţările europene care se bazează pe importurile din Rusia plătesc mai mult pentru gazele naturale

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Mădălina Bodârlău

01.12.2014, 00:03 421

Ţările europene puternic dependente de gazele naturale ruseşti plătesc pentru această materie primă mai mult decât alte state din Europa care, chiar dacă importă 100% din gazele naturale pe care le consumă, o pondere mai mică a acestora provine din Rusia.

Acest lucru arată că preţurile gazelor naturale sunt influenţate mai puţin de dependenţa ţării de importuri în general şi mai mult de dependenţa acesteia în mod special de livrările din Rusia, scrie portfolio.hu.

România se numără printre ţările slab dependente de Rusia, cheltuind anul trecut 497 milioane de dolari pe importurile de gaze ruseşti. Aceste importuri au acoperit 15% din consum. Tendinţa de creştere a preţurilor odată cu dependenţa tot mai mare de gazele ruseşti a fost arătată într-o analiză publicată de un blog de economie din Ungaria care a luat în considerare pentru 17 ţări din UE pe de o parte ponderea în consum a importurilor de gaze ruseşti şi a importurilor de gaze naturale indiferent de sursă în anul 2013 şi pe de altă parte preţul plătit.

Belgia este un exemplu elocvent în acest context. Deşi importă 100% din gazele naturale pe care le consumă, aceste importuri nu provin deloc din Rusia şi costă 401 de dolari pe mia de metri cubi. Spre comparaţie, ţările baltice sunt dependente total de importurile din Rusia, iar Letonia plăteşte cu aproximativ 32% mai mult decât Belgia.

Studiul arată că Germania, cea mai mare economie europeană, îşi acoperă între 80% şi 90%  din consumul de gaze naturale din importuri şi  aproximativ între 40% şi 50% din gazele ruseşti. Germania plăteşte pentru gazele naturale importate aproximativ 400 de dolari pe mia de metri cubi, nivel apropiat de preţul plătit de Belgia.

La polul opus, Cehia, o ţară aproape complet dependentă de importuri de gaze naturale cumpără din Rusia 80% din gazele pe care le consumă la un preţ de peste 500 de dolari pe mia de metri cubi. Ungaria se situează undeva la mijloc, cu 65% din consum acoperit de importurile din Rusia.

Autorii blogului sunt de părere ca ţările din Europa Centrală şi de Est să reducă preţurile pe termen lung, ar trebui să încurajeze competitivitatea în piaţă diversificându-şi sursele de gaze naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO