Eveniment

Taxa „fast-food” incinge spiritele: „Este o taxa nebuna! Vom vedea cresteri de preturi”

Taxa „fast-food” incinge spiritele: „Este o taxa nebuna! Vom vedea cresteri de preturi”
07.01.2010, 00:00 81

Taxa pe produsele fast-food propusa de Ministerul Sanatatii (MS)ar putea aduce primele venituri in contul institutiei de la 1martie 2010, conform proiectului lansat in dezbatere publica.

Astfel, ar urma sa fie impozitate produsele de tip fast-food,cele de patiserie - cofetarie, snack-surile, chips-urile, bauturileracoritoare cu exceptia apei plate imbuteliate sau apei mineraleimbuteliate, cu un procent care urmeaza sa fie negociat.

Ministerul a propus acest proiect in continuarea listeialimentelor interzise in scoli si care probabil ca va sta la bazasi noii reglementari. Printre produsele interzise a se comercializain unitati de invatamant se numara prajiturile, bomboanele,acadelele, hamburgerii, pizza, produse tip patiserie, cartofiprajiti, maioneaza, margarina, branza topita, mezeluri grase.

La nivel european nu exista insa o lista cu produse care arputea sa faca rau sanatatii, ci doar anumite regulamente carestabilesc conditii in linii mari si ce criterii ar trebui saindeplinesca un produs "pentru a fi considerat sanatos". Potrivitlui Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de CercetariAlimentare, laptele spre exemplu poate fi considerat benefic dupaun regulament sau poate dauna dupa un altul.

"Ar trebui o campanie de constientizare a consumatorului pentruca altfel s-ar putea intampla ca in cazul legii precedente (aproduselor interzise in scoli - n.red.) care nu are prea multeefecte", a spus Mencinicopschi.

In ceea ce priveste modul in care ar putea fi aplicata aceastataxa, in proiectul MS se precizeaza numai ca vor contribui"persoanele juridice care produc, importa sau prepara alimente cucontinut crescut de sare, grasimi, zahar cu aditivialimentari".

Avocatul Sorin David, partener al firmei D&B David si Baias,este de parere ca aceasta taxa ar putea imbraca doua forme: fie vafi inclusa in pretul produsului valoric sau procentual, fie subforma taxarii la o anumita valoare a vanzarilor. Cel mai usor deaplicat ar fi prima.

Ministerul Sanatatii estimeaza ca va strange circa 3-4 mld. lei(peste 700 mil. euro) din aceasta taxa. Potrivit calculelor ZF insavaloarea cumulata a pietelor ce urmeaza sa fie impozitate este decirca 2,4 mld. euro. Nu este cert cum vor fi stranse sumeleprognozate de MS.

Spre comparatie, din taxa pe viciu care se aplica tigaretelor,Ministerul Sanatatii a strans 285 mil. euro in 2008. Piatatigaretelor este de circa 2,5 mld. euro, iar taxa pe viciu este de10 euro aplicata la 1.000 de tigari.

Ce spune mediul de business

"Calculele facute de minister sunt complet nerealiste. Pe opiata de maximum 10 mld. euro, procentul din vanzari ar trebui safie de 10% pentru a putea strange un miliard de euro cum si-aupropus. Asta in conditiile in care rata profitului companiilor estede sub doua cifre. Vor plati restaurantele mari, multinationalele,dar cele mici, care reprezinta de fapt cea mai mare parte dinpiata, nu vor mai declara veniturile. Introducand aceasta taxa vorpierde astfel alti bani care pana acum veneau din TVA, din taxelegate de venituri", a spus Dragos Petrescu, care detine mai multerestaurante cu un rulaj de peste 15 mil. euro in 2008.

"O taxa de 10% pe vanzarea de produse carbogazoase si snacks-uriar fi enorm de mult. Intr-o perioada de criza economica crestereataxelor nu face decat sa duca la majorarea somajului. Producatoriise sperie si vor da mai multi oameni afara", a declarat IoanMicula, coproprietarul European Food&Drinks, cel mai mare grupromanesc din industria alimentara, cu afaceri cumulate de aproapeun miliard de euro in 2008.

Micula a mai spus ca aceasta taxa, daca va fi introdusa, se varegasi integral in preturile la raft ale produselor si va generaastfel un declin in consum cu efecte negative asupra afacerilorproducatorilor de profil.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei din IndustriaAlimentara, este de parere ca introducerea acestei taxe vadetermina mutarea multor multinationale in alte tari.

"Aceasta este o taxa nebuna, este ca si cum ne invata ei acummersul pe jos sau ce sa mancam sanatos", a spus Frumosu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO