Eveniment

Teatrul de la Legile Justiţiei: Comisia reia lucrările, cu muzică pe fundal; Iordache: Nu plecăm acasă până nu terminăm. UPDATE: Raportul a fost terminat

Teatrul de la Legile Justiţiei: Comisia reia lucrările,...

Autor: Liviu Dadacus

19.12.2017, 19:58 86

UPDATE: Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat, marţi seara, Raportul la proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

Raportul a fost adoptat cu 12 voturi „pentru” şi 5 voturi „împotrivă”. PNL şi USR au votat împotrivă.

Potrivit unui amendament adoptat marţi, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie primeşte competenţă privind orice infracţiuni săvârşite de magistraţi.

Mai mult, parlamentarii au conferit competenţă acestei Secţii speciale şi în cazul în care în speţele pe care le cercetează sunt implicate şi alte persoane decât magistraţii.

Textul amendamentului adoptat este următorul: „În cadrul PÎCCJ se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM”.

În forma adoptată la Camera Deputaţilor se prevedea că: „În cadrul PÎCCJ se înființează şi funcționează Secția de Investigare a unor Infracțiuni din Justiție care are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile de corupție și a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal și de Legea nr. 78/2000, infracțiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum și a infracțiunilor contra înfăptuirii justiției săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum și de judecătorii și procurorii militari”.

Un alt amendament adoptat prevede că „Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de persoanele prevăzute la alineatul 1) sunt cercetate şi alte persoane”.

Potrivit unui alt amendament adoptat de Comisie, Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie va fi condusă de un procuror şef, numit de preşedinte.

Un alt amendament adoptat prevede că „Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie funcţionează cu un număr maxim de 25 de posturi, din care 10 posturi de procuror şi 15 posturi de personal auxiliar de specialitate şi persoanl economic şi administrativ. Numărul maxim de posturi poate fi modificat prin HG”.

Raportul urmează a fi trimis plenului Senatului, care este Cameră decizională, pentru a fi supus votului final miercuri.


Comisia pentru legile Justiţiei a reluat, marţi seara, lucrările la proiectul care modifică Legea organizării judiciare, cu muzică clasică răsunând difuz în boxe, preşedintele acestui for, deputatul PSD Florin Iordache, precizând că nu se va pleca spre casă până nu se finalizează raportul.

Iordache a revenit, marţi seara, în sala de şedinţe, pentru a continua lucrările Comisiei, după ce parlamentarii USR au pus în boxe muzică clasică.

El a anunţat că, indiferent de cât de tare răsună muzica în boxe, şedinţa va continua până când se vor finaliza Rapoartele la proiectele care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind CSM.

"Dacă o lasă aşa, mai încet, e bine", a spus deputatul PSD Cătălin Rădulescu, încântat că muzica nu mai e dată la sonor maxim.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO