Eveniment

Temerile că va fi recesiune nu s-au adeverit: Băncile şi Comisia Europeană se întrec în estimări de creştere economică substanţială pentru România

Aurelian Dochia, economist: O ajustare de prognoză era inevitabilă, date fiind rezultatele din primul trimestru. Consider însă că T1 nu este suficient de grăitor pentru rezultatul ce-l vom înregistra pe tot anul.
Laurian Lungu, economist: Nu sunt chiar atât de optimist, nu cred într-o creştere de 3,9%. Sunt foarte multe necunoscute, sunt multe situaţii neprevăzute. Poate datele lunare îţi sugerează o evoluţie bună. Dar ce se întâmplă dacă Rusia opreşte complet exportul de gaz către Europa?

Aurelian Dochia, economist: O ajustare de prognoză era inevitabilă, date fiind rezultatele din primul trimestru. Consider însă că T1 nu este suficient de grăitor pentru rezultatul ce-l vom înregistra pe tot anul. Laurian Lungu, economist: Nu sunt chiar atât de optimist, nu cred într-o creştere de 3,9%. Sunt foarte multe necunoscute, sunt multe situaţii neprevăzute. Poate datele lunare îţi sugerează o evoluţie bună. Dar ce se întâmplă dacă Rusia opreşte complet exportul de gaz către Europa?

Autor: Iulian Anghel

18.07.2022, 08:00 3796

Comisia Europeană a modificat semnificativ prognoza de creştere economică a României de la 2,6% în primăvară la 3,9% în vară, în baza rezultatelor la T1 (creştere economică de 5,2%) şi a unui consum casnic care a rămas sus în prima parte din an, în ciuda inflaţiei.

Creşterea economică surprinzătoare din T1, de 5,2%, a determinat Comisia Europeană să modifice semnificativ prognoza de creştere economică a României pentru 2022 de la 2,6%, cât anticipa în primăvară, la 3,9%. Investiţiile dar şi consumul au susţinut această creştere, arată prognoza intermediară de vară a Comisiei Europene publicată săptămâna trecută.

„O ajustare de prognoză era inevitabilă, date fiind rezultatele din primul trimestru. Consider însă că T1 nu este suficient de grăitor pentru rezultatul ce-l vom înregistra pe tot anul”, comentează economistul Aurelian Dochia.

Comisia explică rezultatele din T1 printr-o creştere semnificativă a formării brute de capital fix (investiţiile) şi a consumului privat. Ca în toţi anii din urmă, exporturile nete au avut o contribuţie negativă la creşterea economică. Această creştere robustă a fost susţinută de salariile mai mari care au ţinut pasul cu inflaţia şi de eliminarea treptată a restricţiilor legate de COVID.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO