Eveniment

Tendinţe în 2021. Totul depinde de evoluţia COVID

Tendinţe în 2021. Totul depinde de evoluţia COVID
04.01.2021, 07:00 875

♦ Economia ar urma să crească cu 4%, recuperând însă doar o parte din pierderea din 2020, dar evoluţia depinde de multe necunoscute - în primul rând de ritmul în care se va face vaccinarea împotriva COVID-19. Iar după cum a început, cu o medie de 1.500 de oameni pe zi, ar fi nevoie de zeci de ani pentru a atinge pragul de 60-70% din populaţie ţintit de autorităţi ♦ Pentru companii, 2021 este momentul adevărului, un an la finalul căruia abia vor începe să se vadă colţii reali ai crizei din sănătate, odată cu reducerea sau dispariţia măsurilor de sprijin din partea statului ♦ Pentru bănci, ratele creditelor neperformante ar putea să revină pe creştere susţinută în 2021, după expirarea moratoriului aplicat în 2020 şi extins şi în acest an.



MACRO ŞI FISCALITATE

♦ Economia ar urma să crească cu 4%, recuperând însă doar o parte din pierderea din 2020. În plus, o astfel de evoluţie depinde de multe necunoscute - în primul rând de ritmul în care se va face vaccinarea împotriva COVID-19.

♦ Deficitul bugetar s-ar putea să se reducă la 7% din PIB, de la 9% din PIB în 2020, dar acest efort înseamnă retragerea unor facilităţi acordate economiei în timpul crizei.

♦ În ciuda faptului că bugetarii şi-au păstrat neatinse salariile în 2020, nemulţumirile faţă de îngheţarea acestora în 2021 ar putea pune piedici serioase guvernului.

♦ Datoria statului va continua să crească cu încă cel puţin 100 mld. lei, până spre 60% din PIB.

♦ Guvernul spune că nu va majora taxele, dar ar putea închide anumite nişe fiscale.

♦ Controalele ANAF s-ar putea extinde pentru a potoli foamea de bani a bugetului, dar introducerea sistemului SAF-T prevăzută pentru iulie ar putea scuti de o parte din stres şi pe inspectorii fiscali şi companiile.


BĂNCI

♦ Anul 2021 vine cu rate bancare care trebuie reluate la plată în unele cazuri, după amânările din 2020. Pentru unii clienţi cu probleme, ratele pot să fie eşalonate şi în 2021 pentru maximum 9 luni, inclusiv perioada de suspendare din 2020.

♦ Rata NPL poate să revină pe creştere în 2021, după expirarea moratoriului de amânare a ratelor la credite, prelungit şi în acest an.

♦ Creditarea ar putea să încetinească în 2021, iar BNR poate menţine dobânda-cheie la 1,5% sau poate să mai opereze ajustări, pe lângă controlul lichidităţii.

♦ Consolidarea şi restructurarea sistemului bancar vor continua. Şi digitalizarea merge mai departe.

♦ Sistemul bancar poate rămâne pe profit în 2021, dar câştigul va fi mai scăzut decât în 2020.


ASIGURĂRI

♦ Piaţa asigurărilor s-ar putea consolida şi în 2021, în urma unor noi tranzacţii.

♦ Asigurările de sănătate şi garanţii pot continua să crească în 2021, după raliul din 2020.

♦ Digitalizarea asigurătorilor va continua.

♦ Schimbări de poziţii în topurile asigurătorilor pe diferite segmente şi noi intrări în topuri.

♦ Produse modificate şi noi produse îşi fac loc pe piaţa asigurărilor.


BURSĂ

♦ Nimeni nu ar fi crezut la începutul anului 2020 că bursele vor avea cele mai agitate zile din ultimii 50 de ani, că volatilitatea va speria în masă investitorii şi că multe companii nu vor supravieţui. În primăvară puţini credeau că bursele îşi vor mai reveni din şocul coronacrizei şi, mai mult, nu doar că vor închide 2020 pe plus, ba chiar vor atinge unele recorduri.


FARMA ŞI SĂNĂTATE

♦ Noi proiecte începute înainte de pandemie îşi vor deschide porţile în 2021, printre care fabrica de soluţii perfuzabile a germanilor de la B. Braun din Timiş şi centrul medical privat construit de medicul Wargha Enayati în Capitală.

♦ Jucătorii mari vor încerca să reia achiziţiile, după un an pierdut în această privinţă.

♦ Autorităţile aşteaptă o rată de vaccinare de 60-70% din populaţia României până la jumătatea acestui an, ceea ce înseamnă circa 13 milioane de oameni. Cât de optimist este acest scenariu?


COMERŢUL ALIMENTAR

♦ Se vor deschide în continuare aproape 500 de magazine noi, în special pe format mic - proximitate şi supermarketuri.

♦ Online-ul va câştiga teren în continuare şi va creşte, iar până în 2025 ponderea ar putea ajunge la 4-5%, faţă de 1% în prezent.

♦ Apetitul pentru „made in Romania“ va creşte.

♦ Tehnologia va juca un rol tot mai important în comerţul local.

♦ Consumatorii vor continua să fie precauţi în achiziţii, cumpărând mai degrabă bunuri de strictă necesitate.


PIAŢA MUNCII

♦ Telemunca va continua şi în 2021. Procentul angajaţilor români care lucrau de acasă a ajuns la 24%.

♦ Companiile vor aplica măsura programului redus după modelul german kurzarbeit.

♦ Salariul mediu net pe economie creşte.

♦ Numărul şomerilor din economia locală va scădea în 2021.

♦ Viitorul muncii aparţine unei forţe de muncă calificate, digitale şi angrenate într-o învăţare continuă.


INDUSTRIA ALIMENTARĂ

♦ Continuă tranzacţiile pe piaţa alimentară şi a băuturilor având în vedere că au fost businessuri scoase la vânzare pe parcursul anului trecut.

♦ Consumatorii sunt mai pretenţioşi, flexibilitatea producătorului va conta şi va aduce categorii noi de produse.

♦ Exportul de produse alimentare româneşti va creşte.

♦ Vor apărea insolvenţe în rândul firmelor slab capitalizate.

♦ Brandurile vor investi în diversificare şi diferenţiere.


PIAŢA CONSTRUCŢIILOR

♦ Construcţiile vor fi şi în 2021 „barca de salvare“ a unei economii fragile şi afectate puternic de pandemie, în care domenii precum HoReCa sau turism au fost puse la pământ.

♦ Va creşte interesul pentru case, în detrimentul apartamentelor, după o perioadă lungă de „work from home“ în care oamenii au realizat cât de important este spaţiul acasă.

♦ Se vor deschide noi magazine pe piaţa de bricolaj, impulsionată de comportamentul oamenilor în pandemie.

♦ Se vor deschide noi fabrici de materiale de construcţii, Daw Benţa, Leier, Austrotherm fiind doar câţiva dintre jucătorii care au anunţat astfel de investiţii în 2021.


TURISM ŞI TRANSPORTURI

♦ Turismul se află sub semnul întrebării, iar evoluţia pandemiei va influenţa puternic această industrie.

♦ Schema de ajutor privind sprijinul industriei de turism prin care se compensează 20% din scăderea cifrei de afaceri în 2020 raportată la 2019 este o măsură binevenită.

♦ 2021 va continua tendinţa din 2020, supranumit în turism anul redescoperirii României.

♦ În 2021, numărul insolvenţelor din turism va fi semnificativ mai mare decât în 2020.


AGRICULTURĂ

♦ Companiile producătoare de materii prime agricole, precum cereale, lapte, miere ori carne, vor finaliza investiţiile pornite în urmă cu un an sau doi în spaţii de procesare ori vor demara altele noi.

♦ Vor începe lucrări noi pentru infrastructura de irigaţii, proiect de 6,5 mld. euro, însă finalizarea proiectului este prevăzută pentru 2027.

♦ Preţul pâinii, uleiului şi al cărnii ar putea creşte pentru că a crescut costul producătorilor cu hrana animalelor, din cauza producţiei de cereale reduse.

♦ Va creşte segmentul de produse bio, mai ales pe partea de fructe şi legume.


TELECOM

♦ Noul preşedinte al ANCOM şi noul guvern trebuie să se decidă cum vor organiza licitaţia 5G şi câţi bani vor cere de la operatori.

♦ Huawei ar trebui să afle în acest an dacă va mai putea participa sau nu la construcţia de reţele de telecom din România.

♦ Deutsche Telekom şi OTE vor căuta cumpărător şi pentru divizia mobilă.

♦ Orange se va pregăti pentru a intra cu adevărat în jocul ofertelor fix-mobil, odată cu preluarea efectivă a fostului Romtelecom.

♦ Consumul de servicii de internet şi de conţinut video rămân în creştere.


IT
♦ Criza COVID-19 va continua procesele de digitalizare şi transformare digitală din mediul de business şi sectorul public.

♦ O listare de succes a UiPath la New York va crea un nou val de milionari din IT în România, care vor plasa bani în noi proiecte hi-tech.

♦ Sectorul eCommerce îşi va continua boomul, pe fondul crizei sanitare COVID-19.

♦ Ecosistemul de start-up-uri IT rămâne în plină dezvoltare, la fel ca şi goana după unicorni.

♦ Cu munca de la distanţă încă utilizată masiv, securitatea cibernetică va fi un subiect important pentru companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO