Eveniment

Tensiune în economia mondială: America a intrat oficial în recesiune, înregistrând al doilea trimestru consecutiv de scădere economică: Scăderea drastică a investiţiilor şi reducerea cheltuielilor guvernamentale au dus la agravarea situaţiei

Tensiune în economia mondială: America a intrat oficial...

Autor: Roxana Rosu

28.07.2022, 15:49 11398

Statele Unite ale Americii au intrat oficial în recesiune, înregistrând al doilea trimestru consecutiv de scădere economică, după ce în T2 Produsul Intern Brut s-a redus cu 0,9% faţă de perioada similară din 2021, scrie Financial Times.

În T1, economia americană a avut o scădere de 1,6% an/an. 

Potrivit unui sondaj realizat de Wall Street Journal, majoritatea analiştilor estimau o creştere de 0,3% a PIB în T2. Dar scăderea drastică a investiţiilor, în paralel cu reducerea puternică a cheltuielilor guvernamentale au dus la agravarea situaţiei în economie.

Totuşi, majoritatea economiştilor americani prognozează creşterea economiei în T3 şi pe ansamblul anului 2022.

SIngurul motiv de optimism pare să fie creşterea consumului, principalul motor al economiei, care a urcat cu 1% în al doilea trimestru din 2022. Totuşi este cel mai redus ritm după revenirea din pandemie.

„PIB-ul reprezintă o modalitate de măsurare a activităţii economice, însă nu este atât de completă precum ar părea... piaţa muncii va reprezenta cel mai bun indicator, urmând să spună dacă ne îndreptăm cu adevărat către o recesiune sau dacă businessurile vor reduce ritmul angajărilor”, spune Gregory Daco, economist al companiei de consultanţă EY-Parthenon.

Inflaţia a atins un maxim al ultimilor 40 de ani în al doilea trimestru, cu impact direct asupra consumatorilor şi a puterii de cumpărare. În replică, Rezerva Federală a majorat dobânda de referinţă, ceea ce a dus la scăderea investiţiilor în piaţa rezidenţială şi a tranzacţiilor.

„Nu cred că evoluţia PIB-ului va influenţa Rezerva Federală”, adaugă Eric Winograd, economist al administratorului de active AllianceBernstein, referindu-se la deciziile de politică monetară ale băncii centrale din SUA.

Jerome Powell, preşedintele Fed, a declarat astăzi că deciziile instituţiei generează deja efecte asupra economiei şi ar putea încetini cea mai ridicată inflaţie din ultimele patru decenii. De asemenea, spune Powell, performanţa puternică a pieţei muncii demonstrează că economia SUA – prima la nivel mondial – nu se află în prezent în recesiune, potrivit The New York Times.

„Contracţia PIB-ului nu este o surpriză prea mare. Am văzut zilnic că unele sectoare din economie se chinuie pe fondul ciclurilor de business şi majorării ratelor dobânzilor. Nu ştiu dacă datele publicate astăzi vor schimba semnificativ naraţiunea din jurul pieţelor (...) din punctul meu de vedere, situaţia actuală nu se schimbă prea mult”, consideră, Art Hogan, strateg în cadrul furnizorului de servicii financiare B. Riley, citat de Reuters.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO