Eveniment

Tensiuni la cote maxime: Ambasadorul Rusiei în Turcia a fost împuşcat mortal la Ankara. Vladimir Putin: Asasinarea ambasadorului este ”o tentativă de a răci relaţiile dintre Turcia şi Rusia” şi de a deraia Siria din calea spre pace. Rusia avertizează că va riposta dur. Reacţia lui Erdogan. LIVE TEXT

Tensiuni la cote maxime: Ambasadorul Rusiei în Turcia a...

Autor: Mihai Draghici, Ştefan Stan

19.12.2016, 18:41 25905

Asasinarea ambasadorului Rusiei este un act provocator, a afirmat luni seară preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după discuţia pe care a avut-o cu omologul său rus, Vladimir Putin.

"Am fost de acord cu Vladimir Putin că este vorba de o provocare", a declarat Recep Erdoğan într-un discurs televizat.

"Am stabilit cu Vladimir Putin să intensificăm solidaritatea", a subliniat Erdoğan, prezentând condoleanţe Rusiei după asasinarea ambasadorului Andrei Karlov.

"Vom continua cooperarea fără obstacole", a insistat Erdogan.

"Preşedintele Turciei l-a sunat pe omologul său rus pentru a-i oferi informaţii despre atac", a declarat Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al liderului de la Ankara, citat de agenţia Anadolu.

Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a fost împuşcat mortal, luni după-amiază, la Ankara, de un terorist islamist eliminat ulterior de forţele speciale ale poliţiei turce.


Preşedintele rus Vladimir Putin a catalogat asasinarea ambasadorului drept ”o tentativă de a răci relaţiile dintre Turcia şi Rusia” şi de a deraia Siria din calea spre pace, potrivit unui discurs al preşedintelui, scrie The Independent.  El a cerut ambasadelor din jurul lumii garantarea securităţii diplomaţilor.


Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut luni seară serviciilor secrete să afle cine a comandat asasinarea ambasadorului rus în Turcia, în timp ce premierul Dmitri Medvedev a avertizat că a fost "cel mai grav" atac, iar Moscova urmează să riposteze.

"Trebuie să aflăm cine a comandat acest asasinat", a declarat Vladimir Putin după o şedinţă cu miniştrii de resort şi cu şefii serviciilor de securitate ruse.

"Reacţia la acest asasinat va fi intensificarea operaţiunilor de combatere a terorismului", a adăugat Vladimir Putin, citat de site-ul agenţiei Interfax.

La rândul său, premierul Dmitri Medvedev a avertizat că asasinatul va avea consecinţe grave.

"Conform legislaţiei internaţionale, asasinarea unui ambasador este cea mai gravă crimă; Rusia nu o va lăsa nepedepsită", a atras atenţia Medvedev.


Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat telefonic cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, după asasinarea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, relatează site-ul agenţiei Sputnik.

Conversaţia telefonică a avut loc la iniţiativa lui Recep Tayyip Erdogan.

"Preşedintele Turciei l-a sunat pe omologul său rus pentru a-i oferi informaţii despre atac", a declarat Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al liderului de la Ankara, citat de agenţia Anadolu.

Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a fost împuşcat mortal, luni după-amiază, la Ankara, de un terorist islamist eliminat ulterior de forţele speciale ale poliţiei turce.

Atacatorul a evocat asediul lansat de armata siriană, cu sprijinul Rusiei, asupra oraşului Alep, situat în nord-vestul Siriei. "Nu uitaţi de Alep! Noi murim în Alep, voi muriţi aici", a strigat atacatorul.

Andrei Karlov a fost împuşcat în timp ce participa la o expoziţie în cadrul Galeriei de Artă Contemporană din Ankara.

Incidentul intervine pe fondul protestelor masive care au avut loc în Turcia faţă de intervenţia militară a Rusiei în Siria.

Autorul atacului se numea Mevlüt Mert Altıntaş, în vârstă de 22 de ani, şi era agent al poliţiei antiproteste din Ankara, au declarat surse din cadrul serviciilor de securitate turce.


Vladimir Putin convoacă şefii serviciilor de securitate; SUA condamnă atacul

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost informat despre asasinarea ambasadorului în Turcia, convocând o reuniune a serviciilor de securitate, în timp ce Statele Unite au condamnat atacul terorist.

Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a decedat la spital din cauza rănilor suferite în atacul terorist comis luni după-amiază la Ankara, anunţă surse citate de agenţiile de presă ruse.

Conform autorităţilor turce, autorul atacului armat, un terorist islamist, a fost eliminat de forţele speciale ale poliţiei turce.

Atacatorul a evocat asediul lansat de armata siriană, cu sprijinul Rusiei, asupra oraşului Alep, situat în nord-vestul Siriei.

"Nu uitaţi de Alep! Noi murim în Alep, voi muriţi aici", a strigat atacatorul.

"Doar moartea mă va scoate de aici. Toţi cei care au participat la actele de opresiune de la Alep vor plăti", explicat teroristul înainte de a fi împuşcat mortal de forţele speciale.

Surse citate de Interfax au declarat că atacatorul ar fi reuşit să intre la eveniment prezentând o legitimaţie de poliţie falsă. Russia Today a dezvăluit că atacatorul a fost un refugiat sirian.

 

 

Atacul soldat cu moartea ambasadorului rus la Ankara a fost organizat de adversarii îmbunătăţirii relaţiilor dintre Rusia şi Turcia, afirmă surse parlamentare ruse, relatează site-ul agenţiei Interfax.

"Adversarii îmbunătăţirii relaţiilor dintre Rusia şi Turcia au comis atacul terorist", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Consiliului Federaţiei ruse.

"Nu va exista o nouă spirală a răcirii relaţiilor ruso-turce în urma tragediei de la Ankara", a declarat, la rândul său, Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din Duma de Stat.


 

Autorul atacului care l-a vizat pe ambasadorul Rusiei era agent de poliţie, potrivit Reuters. 

Potrivit surselor citate, autorul atacului se numea Mevlüt Mert Altıntaş şi era agent al poliţiei antiproteste din Ankara.

Altıntaş, în vârstă de 22 de ani, a absolvit şcoala de poliţie din Izmir şi era în timpul liber în momentul comiterii atacului.

Surse din cadrul Primăriei din Ankara au declarat că autorul atacului a fost anchetat pentru implicare în tentativa de lovitură de stat din iulie, dar nu fusese găsit vinovat. În plus, agentul de poliţie ar fi avut legături cu clericul musulman disident Fethullah Gulen, care locuieşte în SUA. Gulen este acuzat de Administraţia Recep Tayyip Erdogan că ar fi organizat complotul militar din iulie.


UPDATE: Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a decedat la spital din cauza rănilor suferite în atacul terorist comis luni după-amiază la Ankara, anunţă surse citate de agenţiile de presă ruse.

Conform autorităţilor turce, autorul atacului armat, un terorist islamist, a fost eliminat de forţele speciale ale poliţiei turce.


 

Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a fost împuşcat luni, în timp ce participa la o expoziţie, în oraşul Ankara, diplomatul fiind rănit, anunţă surse citate de presa turcă.

Andrei Karlov a fost împuşcat în timp ce participa la o expoziţie în cadrul Galeriei de Artă Contemporană din Ankara, a transmis Ambasada Rusiei, citată de site-ul agenţiei Tass.

 

Conform postului CNN Türk, Andrei Karlov este în stare critică. În atac au fost rănite alte trei persoane, relatează postul NTV.

Potrivit unor surse, imediat după atacul de la Galeria de Artă Contemporană, au izbucnit schimburi de focuri între presupuşi terorişti şi serviciile de securitate.

Există suspiciuni că atacul are caracter terorist islamist, relatează ziarul Hurriyet.

Atacatorul a evocat asediul lansat de armata siriană, cu sprijinul Rusiei, asupra oraşului Alep, situat în nord-vestul Siriei.

Incidentul intervine pe fondul protestelor masive care au avut loc în Turcia faţă de intervenţia militară a Rusiei în Siria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO