• Leu / EUR4.9405
  • Leu / GBP5.6264
  • Leu / USD4.5913
Eveniment

Tensiuni după descoperirea balonului chinezesc de spionaj deasupra Statelor Unite: Secretarul de Stat Anthony Blinken îşi amână vizita în China

Tensiuni după descoperirea balonului chinezesc de spionaj deasupra Statelor Unite: Secretarul de Stat Anthony Blinken îşi amână vizita în China

Autor: Petru Mazilu

04.02.2023, 12:00 230

Secretarul de stat Anthony Blinken intenţionează să-şi amâne vizita în China din cauza crizei provocate de prezenţa unui balon suspect în spaţiul aerian al SUA, potrivit BFMTV.

Antony Blinken a decis să îşi amâne vizita deoarece demnitarul american nu a dorit ca problema balonului să domine întâlnirile sale cu oficialii chinezi, a relatat ABC News, citând un oficial din SUA.

Cu toate acestea, Blinken nu a dorit să anuleze vizita pentru a nu provoca o adâncire a crizei diplomatice dintre cele două ţări.

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a confirmat informaţia şi le-a spus reporterilor că nu au existat condiţiile necesare pentru ca Blinken să viziteze China, dar că o altă călătorie va fi planificată „cu prima ocazie".

Oficialul a adăugat că Washingtonul intenţionează să menţină „linii deschise de comunicare" cu privire la incident, care a fost descris ca fiind „o încălcare clară" a suveranităţii SUA. De asemenea, oficialul a declarat că americanii au analizat poziţia Chinei cu privire la scopul balonului şi îşi menţin evaluarea potrivit căreia acesta a fost folosit pentru supraveghere.

Vizita lui Anthony Blinken în China trebuia să aibă loc pe 5 şi 6 februarie.

Presupusul balon spion descoperit deasupra SUA este un dispozitiv meteorologic, susţin chinezii, potrivit BBC. Este vorba despre un „dirijabil civil" care a deviat de la ruta planificată, au explicat aceştia. Declaraţia a apărut după ce mai mulţi oficiali americani din domeniul apărării au declarat că ei cred că balonul este un dispozitiv de „supraveghere la mare altitudine".

Oficialii din China au mai spus că „regretă intrarea neintenţionată" a balonului în spaţiul aerian al SUA.

Obiectul a zburat deasupra Insulelor Aleutine din Alaska şi prin Canada înainte de a apărea miercuri deasupra oraşului Billings din Montana, au declarat oficialii americani. În Montana se află unele dintre silozurile cu rachete nucleare ale SUA.

Americanii au decis să nu doboare balonul. Preşedintele SUA, Joe Biden, a fost informat cu privire la această situaţie.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9405
Diferență: 0,3045
Ieri: 4.9255
Azi: 4.5913
Diferență: 0,0196
Ieri: 4.5904
Azi: 5.6264
Diferență: 0,4481
Ieri: 5.6013
Azi: 5.0084
Diferență: 0,407
Ieri: 4.9881