Eveniment

Tensiuni în alianţa PSD-ALDE. Călin Popescu Tăriceanu este nemulţumit de PSD: Am stabilit că încheiem subiectul pe justiţie până la 1 martie

Tensiuni în alianţa PSD-ALDE. Călin Popescu Tăriceanu...

Autor: Diana Grigore, Mediafax

11.04.2019, 15:14 1250

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, deşi a stabilit cu Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea să încheie discuţiile pe justiţie până la 1 martie, PSD a continuat să vorbească despre ordonanţa de urgenţă pe codurile penale. El a precizat că, în acest context, Opoziţia are avantaj la alegerile pentru PE.

„Noi am discutat mai demult ca să închidem agenda cu justiţia până la 1 martie. Acesta a fost unul din subiectele pe care le-am discutat la un moment dat împreună cu doamna prim-ministru, cu Liviu Dragnea, în cadrul unei reuniuni informale, ca să închidem aceste subiecte. Astăzi suntem pe 11 aprilie şi noi stăm încă şi discutăm, dăm ordonanţele, reia Parlamentul procesul, şi despre alegerile europene ce discutăm? –Păi domne staţi puţin că în România s-ar putea să se dea OUG-. Aşa este. Cei din Opoziţie bineînţeles că profită şi cei din Parlamentul European intervin în această chesiune”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la DC News.

Liderul ALDE a afirmat că subiectul nemulţumirilor la adresa lui Tudorel Toader constituie avantaj la alegeri, pentru opoziţie şi pentru Parlamentul European.

„Tudorel Toader este extrem de criticat şi a fost în ultima perioadă în privinţa reformei din justiţie. A fost criticat de opoziţie, acum ajunge să fie criticat de majoritatea care susţine Guvernul. (...) E foarte greu de tranşat acest subiect. Este o inflamare pe care o văd şi eu mi-aş fi dorit ca această problemă să fi fost soluţionată şi închisă mai demult, pentru că ea perturbă campania pentru alegerile pentru Parlamentul European. Noi în loc să discutăm despre problemele importante, legate de viitorul UE, imaginea României în Parlamentul European, cine se duce să susţină interesele noastre, noi le servim pe tavă un subiect multora din Parlamentul European. O să vedeţi dezbaterile, deja sunt în campanie, cum o să îşi facă campanie electorală pe cârca României şi a românilor. O să vedeţi spectacolul din Parlamentul European. Niciunul nu o să vină să spună ceva concret. O să spună -statul de drept este în pericol în România-, o să zică -am auzit că sunt zvonuri că urmează să se adopte o OUG care să asigure impuritatea liderilor politici-. Pentru asta facem dezbatere în Parlamentul European? Păi dacă vine Preda şi spune „-trag un semnal de alarmă, atenţie, în România urmează să se întâmple ceva catastrofal-, ăia cred că e o problemă”, a adăugat Tăriceanu.

Reacţia lui Tăriceanu vine după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, miercuri, că PSD şi l-a asumat pe Tudorel Toader ca ministru al Justiţiei, însă nu ştie cât timp se va mai întâmpla asta, precizând că "se pare că PSD-ul nu şi-l mai asumă". Anterior, liderul PSD declara că nu va propune ca Tudorel Toader să fie remaniat, dar nici nu se poate opune ca discuţia să aibă loc în Comitetul Executiv al PSD. Totodată, premierul poate veni să anunţe în şedinţă că vrea remanierea ministrului Justiţiei, a precizat liderul PSD.

Referitor la o posibilă demitere a ministrului Justiţiei, Viorica Dăncilă a declarat că va lua o decizie după ce va asculta părerea colegilor în şedinţa Comitetului Executiv al PSD. Premierul a precizat că va prezenta social-democraţilor evaluarea sa în legătură cu Tudorel Toader.

Senatul a amânat pentru a doua oară plenul în care trebuia dezbătută şi votată moţiunea simplă prin care Opoziţia cerea demisia lui Tudorel Toader. Motivul a fost la fel ca în plenul de luni neîntrunirea cvorumului necesar desfăşurării lucrărilor şedinţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO