• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7676
  • Leu / USD4.6170
Eveniment

Tensiunile dintre SUA şi Iran ating un nou nivel. Un american, condamnat la moarte pentru spionaj

Tensiunile dintre SUA şi Iran ating un nou nivel. Un american, condamnat la moarte pentru spionaj

Autor: Mediafax

09.01.2012, 13:44 1558

Justiţia iraniană a condamnat un cetăţean cu dublă cetăţenie americană şi iraniană pentru spionaj şi colaborare cu o ţară ostilă, pe fondul tensiunilor dintre Teheran şi Washington după ameninţările iraniene de a închide strâmtoarea strategică Hurmuz, relatează AFP.

Fost marinar în vârstă de 28 de ani şi născut în Statele Unite într-o familie iraniană, Amir Mirzai Hekmati a fost "recunoscut vinovat de colaborare cu o ţară ostilă şi spionaj pentru CIA" şi condamnat la moarte de tribunalul revoluţionar din Teheran, a anunţat agenţia iraniană Fars.

Tânărul a fost declarat vinovat şi pentru "tentativa de a acuza Iranul de implicare în terorism", adaugă Fars. Iar judecătorul tribunalului revoluţionar din Teheran, Abdolghassem Salavati, l-a declarat "moharab (în război împotriva lui Allah) şi corupt pe pământ".

Parchetul general a anunţat că verdictul a fost transmis avocatului apărării şi că acesta va putea face apel, a anunţat agenţia Isna.

Acest caz riscă să intensifice tensiunile dintre Iran şi Statele Unite, după noi sancţiuni împotriva programului nuclear iranian şi ameninţările Teheranului de a închide strâmtoarea Hurmuz, un canal strategic pentru traficul petrolier maritim mondial, dacă ţările occidentale vor impune sancţiuni împotriva exporturilor de petrol iraniene.

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a avertizat că Statele Unite vor răspunde prin forţă dacă Iranul va încerca să blocheze strâmtoarea Hurmuz. El a afirmat în acelaşi timp că Iranul încearcă doar "să îşi dezvolte o capacitate nucleară", nu să se doteze cu arma atomică.

Statele Unite au respins aceste acuzaţii şi au cerut Iranului să îl elibereze pe Hekmatin, precizând că diplomaţii elveţieni, care reprezintă interesele americane la Teheran, au cerut să îl vadă sâmbătă, dar cererea lor a fost refuzată.

Tânărul, identificat de serviciile de informaţii iraniene în timpul unei perioade de formare în Afganistan, a fost arestat la intrarea în Iran, au explicat autorităţile, fără a precizat data sau circumstanţele acestei arestări.

Teheranul anunţă periodic arestarea de "spioni" sau "sabotori" care lucrează pentru Statele Unite sau Israel. Duminică, ministrul Informaţiilor, Heydar Moslehi, a anunţat arestarea mai multor "spioni" desemnaţi de Statele Unite să perturbe alegerile legislative din 2 martie.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,0303
Ieri: 4.9472
Azi: 4.6170
Diferență: -0,3281
Ieri: 4.6322
Azi: 5.7676
Diferență: -0,9922
Ieri: 5.8254
Azi: 4.7889
Diferență: -0,0543
Ieri: 4.7915