Eveniment

Tensiunile scaladează puternic: China ripostează la ”afirmaţiile de agresiune” ale SUA şi recunoaşte că a dezvoltat noi arme

Tensiunile scaladează puternic: China ripostează la...

Autor: Ştefan Stan

12.06.2022, 09:35 32974

Ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, a declarat duminică că depinde de Statele Unite să îmbunătăţească relaţia bilaterală, deoarece legăturile se află într-un moment critic.

Repetând de mai multe ori la o reuniune de securitate asiatică că China urmăreşte doar pacea şi stabilitatea şi nu este un agresor, el a cerut Statelor Unite să "consolideze solidaritatea şi să se opună confruntării şi divizării".

El a declarat că China a respins cu fermitate "defăimarea, acuzaţiile şi chiar ameninţările Statelor Unite" în discursul de sâmbătă al secretarului apărării Lloyd Austin.

"Cerem părţii americane să înceteze să mai defăimeze şi să mai limiteze China. Să nu mai intervină în afacerile interne ale Chinei. Relaţia bilaterală nu se poate îmbunătăţi decât dacă partea americană poate face acest lucru", a declarat Wei, îmbrăcat în uniforma de general al Armatei Populare de Eliberare, în cadrul Dialogului Shangri-La.

Austin a declarat sâmbătă că a avut loc o creştere "alarmantă" a numărului de întâlniri nesigure şi neprofesioniste între avioanele şi navele chinezeşti cu cele ale altor ţări. El a adăugat că Statele Unite vor fi alături de aliaţii lor, inclusiv Taiwanul. 

Invazia Rusiei în Ucraina a ocupat un loc central în cadrul reuniunii, iar Wei a ţinut să precizeze că China susţine negocierile de pace şi se opune "furnizării de arme, aplicării unei presiuni maxime".

"Care este cauza principală a acestei crize? Cine este creierul din spatele acestei situaţii? Cine pierde cel mai mult? Şi cine are cel mai mult de câştigat? Cine promovează pacea şi cine pune gaz pe foc? Cred că ştim cu toţii răspunsurile la aceste întrebări", a spus el, fără a le aborda sau a preciza poziţia Chinei.

Sâmbătă, într-un discurs prin intermediul unei legături video, preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy i-a avertizat pe delegaţi că invazia Ucrainei ameninţă ordinea bazată pe reguli şi pune întreaga lume în pericol de foamete şi crize alimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO