Eveniment

Teodorovici anunţă o creştere a PIB de 5,5% în 2019, dar economiştii spun că este prea optimist

Teodorovici anunţă o creştere a PIB de 5,5% în 2019,...

Autor: Iulian Anghel

13.12.2018, 00:08 1408

Ministerul Finanţelor întârzie să publice proiectele legilor bu­ge­tului pe 2019, care ar fi tre­buit să fie de mult în dezba­te­rea Parlamentului. Marţi sea­ră ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a dat însă câteva detalii despre ele într-o emisiune TV.

Potrivit declaraţiilor sale, bugetul este construit pe o creştere economică de 5,5% şi un deficit bugetar de maximum 3% din PIB. Produsul Intern Brut ar urma să atingă astfel 1.022 mld. lei (aproape 220 mld. euro). Prognoza de PIB pentru 2018 a fost ridicată de la 908 mld. lei, la începutul anului, la 946 mld. lei în noiembrie, din cauza deflatorului PIB.

Economiştii admit că nu este imposibil de atins o creştere de 5,5% în 2019, dar cred că va fi greu, având în vedere că am trecut de vârful ciclului economic în 2017. Aşadar ei aşteaptă ca guvernul să explice de unde va veni creşterea. Ministrul finanţelor a lăsat să se înţeleagă că aceasta va veni din investiţii.

„Ideea lor este că vor substitui consumul cu investiţiile. Şi, cu suport din legea pensiilor care va întări puterea de cumpărare a pensio­narilor, ar putea obţine o creştere bună. Dar eu sunt pesimist, mai ales când văd ce se întâmplă în Europa, unde economiile dece­lerează“, comentează economistul Laurian Lungu.

Economistul Dragoş Cabat nu crede în prognoza guvernului, deşi nu o contestă.

„Nu poţi să zici că ţinta de creştere de 5,5% este greşită, e doar o prognoză. Nu cred însă în povestea cu investiţiile – nu s-au făcut nici­odată şi nu văd de ce s-ar face anul viitor. Nu sunt bani pentru ele, pentru că te-ai înhămat la cheltuieli sociale. Văd un 2019 foarte dificil, nu doar în România, ci şi în Europa.“

În ultimii cinci ani (2013 – 2017) previziu­ni­le de creştere ale guvernului s-au dovedit pru­den­te şi corecte, iar economia a crescut în toţi aceşti ani mai mult decât anticiparea pe care s-au construit bugetele. De pildă în 2017 bu­getul a fost construit pe o creştere de 5,2%, dar avan­sul PIB a fost de 6,9%. De ce nu s-ar în­tâmpla şi în 2019 ce s-a întâmplat între 2013 şi 2017?

Ministrul finanţelor este foarte optimist: „Facem istorie. Avem circa 1.022 miliarde PIB esti­mat pentru anul viitor. Mizăm pe o creştere eco­nomică de 5,5%. Vrem să mergem pe un de­ficit mult mai scăzut decât în 2018. Este o obli­gaţie pe care o asumăm faţă de Comisia Euro­peană“, a spus Teodorovici, citat de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO