Eveniment

Teodorovici, în dezacord cu UE privind protecţia şomerilor: România nu are probleme cu şomajul

Teodorovici, în dezacord cu UE privind protecţia...

Autor: Mediafax

10.09.2018, 00:00 178

Ministrul finanţelor publice Eugen Teodorovici şi-a exprimat rezerve faţă de introducerea la nivelul Uniunii Europene (UE) a unei scheme europene de asigurare împotriva şomajului, stabilizarea macroeconomică trebuind să aibă în vedere interesele statelor afectate de deficitul forţei de muncă.

„Familia PES (Partidul Socialiştilor Europeni - n.red.) este promotoare a solidarităţii la nivel european şi acest principiu trebuie avut în vedere şi în calibrarea unei funcţii de stabilizare macroeconomică la nivelul Uniunii Europene. Numai că declanşarea automată a unui asemenea instrument nu poate să ţină cont doar de criterii care avantajează unele state membre şi, în special, tot pe cele dezvoltate economic, în defavoarea celorlalte. În Europa Centrală şi de Est, de exemplu, şomajul nu a înregistrat cote alarmante nici în perioada de criză, problema principală fiind migraţia forţei de muncă bine calificată către state mai prospere din vestul Europei. Acest fenomen duce la dezechilibre majore pe piaţa muncii, care afectează potenţialul de creştere şi încetineşte convergenţa la nivelul UE. Prin urmare, funcţia de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă în vedere, în special, interesele statelor afectate de deficit al ocupării pe piaţa muncii". 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO