Eveniment

Teodorovici vrea ca cei care nu-şi plătesc datoriile la stat să facă închisoare. „Dar statul nu este dator? Ce se întâmplă cu statul dacă nu-şi plăteşte dările în 45 de zile, aşa cum spune legea? El nu intră la puşcărie? Cum vine asta?“ "De Dumnezeu şi de impozite nu te scapă decât moartea, spun americanii. La noi trebuie să fii atent cine face legea şi cine e Dumnezeu."

Teodorovici vrea ca cei care nu-şi plătesc datoriile la...

Autor: Iulian Anghel

18.09.2019, 00:07 3191

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici propune într-o inţiativă legislativă semnată în nume propriu (ministrul finanţelor Eugen Teodorovici este parlamentar, prin urmare poate să depună iniţiative legislative) pedepse cu închisoarea pentru cei care nu-şi plătesc datoriile la stat. Disciplina fiscală ar urma să evite majorarea taxelor, arată el.

Bugetul fiscal are o colectare de 26-27%  din PIB. Este cel mai mic volum din UE. Poţi colecta mai mult cu biciul şi cu închisoarea?

Aşadar, guvernul PSD nu elimină majorarea de taxe ca politică viitoare.

„Disciplina fiscală trebuie întărită. Nu avem o problemă anume cu iniţiativa Finanţelor. Problema la noi este încrederea pe care o ai în ceea ce priveşte legea. Cine este cel care decide că X sau Y a încălcat legea?“, comentează Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM (Patronatul Investitorilor Autohtoni), este şi mai categoric: „Este o propunere pe care principial nu o poate nimeni respinge. Dar statul nu este dator? Ce se întâmplă cu statul dacă nu-şi plăteşte dările în 45 de zile, aşa cum spune legea? El nu intră la puşcărie? Cum vine asta?“ Problema este de egalitate de şanse: stat/privat.

Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici (desen) a depus în procedură de urgenţă la Senat un proiect de lege care prevede pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 6 ani pentru cei care nu virează la timp contribuţiile care sunt reţinute din salarii, pensii, asigurări sociale de sănătate, drepturi de autor şi alte venituri, scrie Mediafax.

În urma criticilor, ministrul de resort şi-ar fi retras propunerea, dar lucrurile nu sunt limpezi, iar mănuşa aruncată rămâne. „Povestea stă aşa. Cine judecă? Evident că toată lumea trebuie să plătească taxe. Sunt date ciudate, e drept. Firme în faliment şi maşini la uşa proprietarului firmei de zeci de mii de euro. Dar cel care face evaluarea trebuie să fie credibil“, spune Pogonaru.

Iniţiativa legislativă a ministrului de finanţe propune modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Art. 6 al legii spune aşa: „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 6 ani reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege, prevede modificarea adusă prin iniţiativa legislativă a senatorului PSD.“

„De Dumnezeu şi de impozite nu te scapă decât moartea, spun americanii. La noi trebuie să fii atent cine face legea şi cine e Dumnezeu“, comentează preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO