Eveniment

Termoenergetica explică investiţiile mici în modernizarea sistemului de termoficare din Bucureşti: Obligativitatea în realizarea in­vesti­ţiilor privind reabili­tarea şi mo­dernizare a sistemului de termoficare este a Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB)

Termoenergetica explică investiţiile mici în...

Autor: Roxana Petrescu

17.08.2021, 09:00 489

♦ Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) spune, într-un drept la replică transmis Ziarului Financiar, că obligativitatea în realizarea investiţiilor privind reabilitarea şi modernizarea sistemului de termoficare a municipiului Bucureşti revine Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB). CMTEB este deţinută în proporţie de 99,9% de Municipiul Bucureşti prin Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

„Compania Municipală Termo­ener­getica Bucureşti S.A. – CMTEB S.A. – este o companie specializată în producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice, fiind totodată administratorul celui mai mare sistem centralizat de termoficare din România. Altfel spus, CMTEB S.A. poate executa, conform Contractului de delegare a gestiunii directe a serviciului public de alimentare cu energie termică încheiat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bu­cu­reşti–Ilfov, doar lucrări de reparaţii şi întreţinere“, se arată în dreptul la replică transmis de CMTEB Ziarului Financiar.

Dreptul la replică vine după ce pe data de 8 august, Ziarul Financiar a publicat un articol prin care a arătat că Termoenergetica a modernizat anul acesta 0,9% din totalul conductelor, un calcul pur teoretic arătand că la ritmul actual al investiţiilor şi cu dimensiunea sistemului toate lucrările ar dura 34 de ani.

Astfel, anul acesta Termoener­getica a modernizat 30 de kilometri de reţea termică primară şi secundară, în contextul în care firma gestionează 4.000 de kilometri de conducte, din care 3.235 de kilometri au o vechime mai mare de 10 ani. Până la finalul anului, alţi 66 de kilometri de conductă ar trebui modernizaţi.

Termoenergetica furnizează în prezent apă caldă şi căldură pentru aproximativ 600.000 de apartamente şi circa 9.700 de instituţii publice din Bucureşti. Sistemul de transport şi distribuţie este compus din aproximativ 1.000 km de reţele termice primare şi alţi aproximativ 3.000 km de reţele termice secundare.

Mai departe, CMTEB precizează în dreptul la replică faptul că PMB este responsabilă de modernizarea siste­mului. CMTEB este o entitate constituită în timpul mandatului Gabrielei Firea în funcţia de primar al Bucureştiului şi menţinută şi de noul primar Nicuşor Dan. „Obligativitatea în realizarea in­vesti­ţiilor privind reabili­tarea şi mo­dernizare a sistemului de termoficare al municipiului Bucureşti revine Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB)“, se arată în dreptul la replică.

Astfel, CMTEB precizează că în luna aprilie a anului curent PMB a lan­sat licitaţia publică pentru reabilitarea a 40 de km de reţea de termoficare. Lucrarea este împărţită în 3 loturi şi 4 obiective, cu o durată de execuţie de 12 luni şi o valoare totală a investiţiei de peste 150 mil. lei, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 7 iunie 2021.

„Menţionăm faptul că până la data curentă procedura de achiziţie a serviciilor anterior menţionate nu a fost finalizată.“ În paralel, Primăria Muni­cipiului Bucureşti va demara lucrări de reabi­litare a 211,94 km de reţea prin inter­mediul proiectului „Reabilitarea siste­mului de termoficare al munici­piului Bucureşti.“ Valoarea proiectului este de 1,5 miliarde lei şi va fi cofinanţat prin intermediul Pro­gramul Opera­ţional Infrastructură Mare (POIM). La data curentă este în curs de finalizare achiziţia publică privind serviciile financiare de audit aferente proiectului. „Cât priveşte estimarea potrivit căreia «la ritmul actual, procesul ar dura 34 de ani», aceasta nu corespunde unei eva­luări obiective“, au mai precizat reprezentanţii CMTEB.

Termoenergetica a avut anul trecut afaceri de 1,25 mld. lei şi pierderi de 135 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO