Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) care asigură încălzirea pentru jumătate din Bucureşti a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) majorarea preţului gigacaloriei, iar Gabriel Dumitraşcu, preşedintele CA al RADET, previzionează „vremuri grele“ pentru iarna ce vine dacă primăria nu dă bani pentru mentenanţa reţelelor. Peste 1,2 mld. euro este necesarul total de investiţii în reţele şi capacităţile de producţie, arată el.
„Consiliul General al Municipiului a respins din 2011 toate cererile RADET de creştere a preţului agentului termic, în timp ce alte companii din sector au avut creşteri de peste 20%“, spune Dumitraşcu.
Sistemul de termoficare din Bucureşti trebuie unificat, prin fuziunea Regiei Autonome de Transport al Energiei Termice din Bucureşti (RADET) cu ELCEN, de la care cumpără energia termică, iar dimensiunile acestuia trebuie înjumătăţite pentru că este supradimensionat. Realizarea acestui obiectiv ar presupune investiţii de 1,2 mld. euro (5,2 mld. lei), de aproape două ori mai mari comparativ cu bugetul anual al Primăriei Capitalei.
Din suma totală de 1,2 mld. euro, 360 mil. euro ar trebui alocate pentru reabilitarea integrală a sistemului de transport al apei calde şi 850 mil. euro pentru redimensionarea şi retehnologizarea segmentului de producere a gigacaloriei. Potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, într-un astfel de proiect trebuie atraşi şi investitori privaţi. Sistemul de producere a energiei termice este supradimensionat, în prezent existând cerere pentru mai puţin de jumătate din capacitatea instalată, de 4.000 gigacalorii, ca urmare a dispariţiei multor platforme industriale din Capitală.
Fuziunea RADET - ELCEN, proiect aflat în discuţie de doi ani deja, dar încă nefinalizat, este depăşit, iar o nouă societate care ar rezulta în urma acestei uniri ar trebui să aibă jumătate din dimensiunile actuale ale fiecăreia din cele două societăţi, spune Gabriel Dumitraşcu.
El adaugă că adaugă că lucrurile în privinţa asigurării alimentării cu energie termic sunt „extrem de grave”, din mai multe motive.
Pe de o parte, fără investiţii în cursul acestei veri în mentenanţa reţelelor, consumatorii din Capitală ar putea rămâne la iarnă fără apă caldă şi căldură, însă pentru acest an „tendinţa investiţiilor este zero”, spune Dumitraşcu. Perspectiva rămânerii fără căldură în mijlocul iernii apare în fiecare iarnă, având în vedere că reţelele RADET au fost concepute în anii 50, iar investiţiile pe care Primăria le aprobă anual în sistemul de termoficare sunt insuficiente. Aproape 80% din conductele de agent termic sunt mai vechi de 30 de ani, iar pierderile de apă caldă din reţeaua de transport sunt de 30%.
„Nu am încredere în voinţa Primăriei de a schimba lucrurile. Este părerea mea personală”, spune Dumitraşcu.
RADET are datorii totale de 3,8 mld. lei, din care 3,6 mld. lei doar către ELCEN. Aceste datorii sunt cauzate, spune Dumitraşcu, şi de autorităţile de reglementare ANRSC şi ANRE, care recunosc în tarife doar o parte a costurilor RADET şi obligă Regia să plătească mai întâi penalităţile şi dobânzile, iar abia mai apoi datoriile propiu-zise.