Eveniment

The Economist, în suplimentul „Lumea în 2019”: România va avea a doua cea mai mare rată de creştere din Uniunea Europeană în 2019, de 3,7%

The Economist, în suplimentul „Lumea în 2019”:...

Autor: Alex Ciutacu

28.12.2018, 15:57 2762

În suplimentul realizat anual de prestigioasa publicaţie britanică The Economist, intitulat „Lumea în 2019”, România se situează pe locul doi în ceea ce priveşte perspectivele de creştere economică pentru anul viitor, cu o estimare de 3,7%.

Singura ţară care este prezintă perspective mai bune, în opinia The Economist, este Slovacia, pentru care britanicii estimează o creştere economică de 3,8%.

În linie cu estimările publicaţiei economice, România ar trebui să înregistreze o creştere economică de 3,7% în 2019, iar PIB per capita este estimat la 12.840 dolari. Mai mult, inflaţia s-ar stabiliza la 3,6% şi deficitul bugetar la 3,4%.

Paritatea puterii de cumpărare în România este estimată la 29.100 dolari pentru 2019, la aproape jumătate faţă de circa 55.000 dolari – nivelul din Germania.

Pe locul doi, tot cu o estimare de 3,7% se situează alături de România şi Letonia, dar şi Slovenia.

La capătul opus al acestor estimări se situează Marea Britanie, care se va confrunta la începutul anului viitor cu momentul Brexitului, ceea ce va dezechilibra economia britanică, cel puţin pentru anul viitor.

Astfel, The Economist a lansat o estimare timidă pentru Marea Britanie, indicând o creştere economică de doar 1,5% pentru 2019.

Cu toate acestea, cele mai slabe perspective de creştere economică le prezintă Italia, cu o creştere estimată la 1,1%. The Economist motivează această estimare ilustrând situaţia actuală din ţară, unde coaliţia de guvernare implementează începând cu anul viitor un pachet fiscal cu politici mixte, care aduce atât reduceri de taxe cât şi creşterea bugetului de investiţii publice.

Economia americană, încă cea mai puternică din lume, va creşte cu 2,2% în 2019, însă „o recesiune devine posibilă odată cu finalul anului”, pe fondul adrenalinei artificiale care a intrat în economie la începutul lui 2018 prin reducerile de taxe ale lui Donald Trump, corelată cu deciziile de politică monetară care se conturează pe masa Rezervei Federale.

În acelaşi timp, în ciuda tensiunilor comerciale, China prezintă perspective optimiste, cu un potenţial de creştere de 6,2%, depăşită însă în perspective de India, de la care analiştii aşteaptă o creştere de cel puţin 7% şi pe care The Economist o vede la 7,6%.

Ţările din Asia prind avânt, mai multe economii încadrându-se pentru perspective de creştere de peste 5%. Printre acestea se numără Bangladesh, Vietnam, Uzbekistan, Philippines şi Pakistan.

În ceea ce priveşte o argumentare a situaţiei României, publicaţia britanică scrie că „tensiunile vor continua între preşedinte, Klaus Iohannis, care susţine puterea legii, şi Partidul Social Democrat aflat la guvernare, care a încercat să submineze puterea legii”.

 „Dacă preşedintele Iohannis nu va fi reales în scaunul prezidenţial, tensiunile se vor mai domoli, însă România ar face paşi înapoi în ceea ce priveşte progresele din adminstraţia publică înregistrate în ultimii ani. Politicile fiscale expansioniste vor susţine creşterea economică”, nota publicaţia britanică.

Cel mai „fierbinte” subiect de urmărit în România, din perspectiva The Economist, este condamnarea lui Liviu Dragnea, care l-ar putea forţa să plece din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

La sfârşitul lunii noiembrie, Adrian Wooldridge, editorialist al The Economist, a fost invitat la Gala ZF 20 de ani, unde a vorbit despre starea actuală a capitalismului şi despre viitorul acestuia.

Referindu-se la regiune, Wooldridge a menţionat că „există oportunităţi majore pentru ţările emergente, inclusiv în Europa de Est”.

„Ne putem reglementa sistemul financiar, putem contracara concentrările prea mari de putere econimică, dar în timp ce facem asta, să ţinem cont că vom crea şi oportunităţi pentru nou-veniţi, pentru ţări noi, pentru pieţe emergente. În timp ce Vestul devine decadent, exist o oportunitate majoră pentru pieţele emergente. Se credea că aceste pieţe şi cele din Europa de Est sunt cele unde producem, unde facem munca de jos, dar nu mai este aşa”, a menţionat Wooldridge în cadrul evenimentului Gala ZF 2018.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO