Eveniment

The Guardian: Liviu Dragnea, comparat cu Viktor Orban şi Kaczyński de oficialii de la Bruxelles

The Guardian: Liviu Dragnea, comparat cu Viktor Orban şi...

Autor: Teodora Marinescu

08.05.2019, 11:02 90

Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Social Democrat, a devenit o figură deranjată pentru mulţi oficiali de la Bruxelles, fiind comparat cu premierul Ungariei, Viktor Orban sau cu preşedintele partidului polonez Dreptate şi Justiţie, Jaroslaw Kaczyński, scrie cotidianul The Guardian.

"Dragnea a fost condamnat pentru fraude electorale şi îi este interzis să devină premier, însă puţin se îndoiesc că acesta nu este cel care ia de fapt deciziile şi conduce Guvernul. Criticii îl acuză că este principalul subiect pentru care preşedinţia României a devenit un obstacol pentru guvernul ţării, care a fost marcat de un conflict cu Bruxellesul din cauza reformelor judiciare", scriu jurnaliştii de la The Guardian.

Cotidianul scrie despre Liviu Dragnea că a devenit o figură proeminentă în politica locală, devenind liderul PSD, un partid "care în aparenţă este de centru-stânga care foloseşte politici sociale conservatoare". Acesta mai este descris ca fiind "un adept al gestionării politicilor interne şi balansării forţelor regionale, însă nu este atât de priceput când vine vorba de apariţiile în public sau scena internaţională, preferând să aibă un rol în umbră".

"Ideologia lui este însuşi el", declară Victor Ponta, citat de The Guardian. Monica Macovei, citată de asemenea de cotidian, adaugă despre Liviu Dragnea că "este persoana care face totul, le spune tuturor miniştrilor, premierului, ce să facă".

The Guardian aminteşte că anul trecut, liderul PSD a fost condamnat la trei ani şi jumătate în închisoare pentru abuz în serviciu într-un caz de corupţie. Jurnaliştii britanici menţionează de asemenea că acesta este anchetat şi pentru dosarul Tel Drum şi că, între timp, Guvernul încearcă să treacă o lege a amnistiţiei care ar preveni închiderea lui Liviu Dragnea şi a multor altora.

Cotidianul face de asemenea referire la DNA, condus între 2013 şi 2018 de Laura Codruţa Kovesi, care a supravegheat condamnarea a sute de politicieni şi oficiali români pentru corupţie. Aceasta este acum una dintre cei doi candidaţi pentru funcţia de procuror-şef european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO