Eveniment

Tichetele de masă, cadourile, turismul, serviciile medicale şi pensiile private, în topul celor mai dorite beneficiii extrasalariale în 2020

Tichetele de masă, cadourile, turismul, serviciile...

Autor: Ramona Cornea

30.03.2021, 12:19 248

Tichetele de masă, turismul intern, accesat prin intermediul voucherelor de vacanţă, serviciile medicale pentru angajaţi şi aparţinători şi pensiile private (pilonul III) sunt principalele cinci beneficii flexibile alese de angajaţi, în 2020, potrivit analizei anuale asupra industriei de beneficii extrasalariale din România, realizată de Benefit, o companie Edenred.

Analiza ia în calcul date de la peste 215.000 de angajaţi la nivel naţional, din industrii precum call-center & BPO, IT & Software, producţie, retail, servicii, servicii financiare, care utilizau soluţia de beneficii flexibile Benefit la finalul lui 2020.

Bugetele alocate de companii, în 2020, pentru beneficiile angajaţilor au crescut uşor, conform analizei citate. Astfel, dacă în 2019 bugetul lunar brut oferit fiecărui angajat pentru beneficii flexibile era de aproximativ 390 de lei, anul trecut media lunară a  trecut de 400 de lei. Angajaţii au direcţionat 75% din bugetele lor înspre beneficii scutite total sau parţial de taxe.

„În ultimul an, în România a crescut interesul pentru beneficii digitale în rândul tuturor categoriilor de angajaţi, aceştia alegând produse şi soluţii pe care le pot accesa imediat şi care le oferă un plus de siguranţă. Astfel, au luat avans beneficiile care au legătură cu achiziţiile în mediul online, serviciile medicale pentru angajaţi şi familiile lor, dar şi vacanţele în România”, spune Stelian Bogza, cofondator Benefit.

În medie, angajaţii au cheltuit 200 de lei pentru achiziţia unui beneficiu din categoria celor flexibile în platforma Benefit. Cel mai frecvent cumpărat beneficiu nedeductibil a fost cardul cadou la magazine din diverse industrii.

Beneficiile fixe au rămas şi în 2020 prima alegere pentru majoritatea angajatorilor. Aceştia au oferit în pachetele pentru angajaţi beneficii deductibile precum tichete de masă, în limita unui tichet de masă/ zi lucrătoare, tichete cadou oferite la ocazii speciale, vouchere de vacanţă acordate în limita a 6 salarii minime brute/ an/angajat, oferite exclusiv în format digital şi tichete culturale. 

În 2020, abonamentele la sport, transportul, cursurile profesionale au înregistrat cele mai mari scăderi în topul preferinţelor din platformă, ca o consecinţă directă a măsurilor de prevenţie impuse de autorităţi în pandemia de COVID-19.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO