Eveniment

În timp ce toată lumea era cu ochii pe America, Germania intră în criză politică: Guvernul de coaliţie al Germaniei s-a prăbuşit după ce cancelarul Olaf Scholz l-a demis pe ministrul de finanţe Christian Lindner, aruncând cea mai mare economie din zona euro în haos la numai câteva ore după victoria lui Trump

În timp ce toată lumea era cu ochii pe America,...

Autor: Ştefan Stan

07.11.2024, 08:34 6575

Guvernul de coaliţie al Germaniei s-a prăbuşit după ce cancelarul Olaf Scholz l-a demis pe ministrul de finanţe, Christian Lindner, aruncând cea mai mare economie din zona euro în haos politic la câteva ore după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA, scrie FT. 

Scholz a declarat miercuri reporterilor că va solicita un vot de încredere în parlament la 15 ianuarie, pe care majoritatea observatorilor se aşteaptă să îl piardă. Aceasta va deschide calea pentru alegeri anticipate în martie. Demiterea lui Lindner şi plecarea din guvern a Democraţilor Liberi (FDP), partid pro-business, pun capăt unei coaliţii profund nepopulare, care a devenit sinonimă cu discordia şi acrimonia. Aceasta lasă un gol în inima Europei, tocmai când în capitalele UE creşte îngrijorarea cu privire la ceea ce va însemna o a doua preşedinţie Trump pentru relaţiile transatlantice.

Germania şi restul Europei se confruntă acum cu o lungă perioadă de incertitudine pe care nu şi-o pot permite, în timp ce se pregătesc pentru un război comercial cu SUA, încercând în acelaşi timp să se ferească de o ameninţare economică tot mai mare din partea Chinei. 

Într-o declaraţie fulminantă făcută în cancelarie, Scholz l-a învinuit pe Lindner pentru căderea guvernului, numindu-l „egoist” şi „iresponsabil”. El a spus că „nu i-a păsat decât de propria clientelă şi de supravieţuirea pe termen scurt a propriului partid”.

Demiterea lui Lindner a fost declanşată de o dispută privind bugetul pentru anul viitor. Cei trei parteneri de coaliţie - social-democraţii lui Scholz (SPD), FDP al lui Lindner şi Verzii - nu au putut ajunge la un acord cu privire la modul de a acoperi o gaură de 9 miliarde de euro în planurile de cheltuieli, înainte de o reuniune a comisiei de buget a parlamentului de săptămâna viitoare.

Cu toate acestea, conflictul s-a suprapus peste diviziunile ideologice mai profunde cu privire la modul de abordare a recesiunii economice a Germaniei şi la cuantumul datoriei publice pe care guvernul este autorizat legal să o majoreze.

Scholz a declarat că i-a cerut lui Lindner să fie de acord să slăbească „frâna datoriei” Germaniei, un plafon pentru noi împrumuturi care este înscris în constituţie şi pe care SPD şi Verzii doresc de mult timp să îl reformeze. Acest lucru ar fi permis Germaniei să îşi asume mai multe datorii şi astfel să îşi sporească sprijinul pentru Ucraina, într-un moment în care cresc temerile că Trump ar putea reduce ajutorul pentru Kiev odată instalat la Casa Albă. 

Scholz a declarat că a propus, de asemenea, plafonarea tarifelor de reţea pentru a reduce preţurile la energie pentru companiile industriale, crearea de stimulente pentru ca întreprinderile să investească şi adoptarea unui pachet de măsuri pentru a proteja locurile de muncă din industria auto, care se confruntă cu o concurenţă sporită din partea Chinei.

Dar Scholz a declarat că Lindner a respins propunerile şi a insistat să rămână la frâna datoriei. „Oricine refuză o soluţie, o ofertă de compromis, într-o astfel de situaţie, acţionează iresponsabil”, a adăugat Scholz. „Ca cancelar, nu pot tolera aşa ceva”. Lindner a declarat la scurt timp după aceea că Scholz a arătat că „nu are puterea de a permite un nou început pentru ţara noastră”.

Lindner a adăugat că propunerile lui Scholz au fost „plictisitoare, lipsite de ambiţie şi nu contribuie la depăşirea slăbiciunii fundamentale a creşterii noastre economice”.

De asemenea, acesta a declarat că nu poate fi de acord cu suspendarea frânei de îndatorare „deoarece în acest fel mi-aş fi încălcat jurământul”. Conflictul dintre Scholz şi Lindner mocneşte de luni de zile, dar a explodat în ultimele săptămâni, pe măsură ce au crescut temerile cu privire la starea precară a economiei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels