Eveniment

Ţinta asigurărilor obligatorii de locuinţe: 250.000 de case până la sfârşitul anului

Ţinta asigurărilor obligatorii de locuinţe: 250.000 de case până la sfârşitul anului

Autor: Angela Placinta

16.09.2010, 23:46 91

Asigurătorii se aşteaptă ca până la finalul anului circa 250.000de case să fie asigurate prin poliţe obligatorii, adică numai 3%din totalul locuinţelor din România, a declarat Marius Bulugea,preşedintele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID),la seminarul "Cum va funcţiona sistemul de asigurări obligatorii delocuinţe", organizat ieri de ZF în colaborare cu PAID.

PAID este compania care va emite poliţele obligatorii pentrucele 8,3 milioane de locuinţe din România. Compania a fostînfiinţată anul acesta de 13 asigurători care vor distribuipoliţele obligatorii: Astra, Groupama, Generali, Ardaf, ABC, CityInsurance, Platinum, Uniqa, Carpatica, Euroins, Credit Europe,Grawe şi Certasig. Asigurarea locuinţelor a devenit obligatorieîncepând cu data de 15 iulie, iar proprietarii de case au 6 luni ladispoziţie pentru a se asigura, în caz contrar fiind amendaţi deautorităţile locale cu până la 500 de lei.

"Programul a debutat în mijlocul unor fenomene care se abat înfiecare an asupra României: inundaţiile. Destul de multe state auprocedat la introducerea asigurărilor obligatorii după catastrofemajore. Deocamdată în România am avut recent numai inundaţii şialunecări de teren, dar pierderile sunt destul de greu deacoperit", explică Bulugea.

PAID are în prezent 12 angajaţi, iar până la sfârşitul anului vamai angaja câteva persoane. Compania dispune de un sisteminformatic, achiziţionat recent, structurat pe module - emiterepoliţe, preluare poliţe, gesiune, daune, reclamaţii şi sesizări,raportare şi interacţiune cu alte instituţii - care îi permite săemită şi să gestioneze poliţele complet electronic.

"Ritmul vânzărilor a crescut de la 100-200 de poliţe pe zi la1.200-1.500 de poliţe pe zi. Scopul nostru este să ajungem la3.500-4.000 de poliţe pe zi. Este un obicei tipic al românilor săîşi plătească toate dările la sfârşitul anului, deci mă aştept la ocreştere semnificativă pe final de an", afirmă preşedintelePAID.

Pentru prima dată, o bază de date culocuinţele

Locuinţele sunt împărţite în două mari categorii, în funcţie decare diferă preţul asigurării: în prima categorie intră cladirilede tip A, construite din materiale rezistente, tratate termic sauchimic (beton, cărămidă, lemn etc.), prima de asigurare fiind de 20de euro pe an, iar în a doua categorie intră locuinţele de tip B,cele construite din materiale netratate, cum ar fi chirpiciul,pentru care prima de asigurare este de 10 euro pe an. Sumaasigurată este de 20.000 de euro pentru cele de tip A şi de 10.000de euro pentru cele de tip B. Din totalul locuinţelor asigurate dela mijlocul lunii iunie până în prezent, 89% sunt de tip A, cuprimă de 20 de euro, iar 73% sunt din mediul urban.

Situaţia asigurării locuinţelor va fi urmărită prin intermediulunei baze de date care este construită în prezent de PAID şiMinisterul Administraţiei şi Internelor, pe baza datelor primite dela prefecturi, care va cuprinde informaţii cu privire la toatelocuinţele din România. Aceasta este prima bază de date referitoarela toate locuinţele din România, care va putea fi utilizată şipentru aflarea unor statistici interesante care nu sunt în prezentştiute: câte persoane stau cu chirie, care este numărul maxim delocuinţe pe care le are o persoană şi altele.

"Acţiunea de colectare a datelor a început pe 15 iunie. Ne-aurăspuns până acum 637 de localităţi, iar în baza de date suntcuprinse informaţii despre 2,8 milioane de locuinţe. Un sfert dinlocalităţi nu dispun de baze de date, nu au personal suficient,deci au liniat tabele cu 36 de coloane pe coli de hârtie A3, le-aucompletat şi le-au trimis prin poştă (colectarea datelor se face înformat electronic - n. red.)", afirmă Radu Popescu, consilier încadrul PAID.

Judeţele cele mai conştiincioase la raportarea datelor suntMureş (55 de localităţi au raportat), Bistriţa-Năsăud (42) şiSatu-Mare (37). La polul opus, din judeţul Dâmboviţa niciolocalitate nu a trimis date către PAID, iar în Ialomiţa şi Giurgiunumărul localităţilor care au făcut raportări este de numai 3.

Legea este în curs de modificare

Legea asigurărilor obligatorii de locuinţe se află în proces deschimbare în Parlament: dacă în prezent legea prevede căasigurătorii sunt cei care trebuie să plătească despăgubirilepentru poliţele obligatorii de locuinţe, după modificare aceastăatribuţie va reveni PAID.

"Sistemul are câteva carenţe, există un proiect de modificare înParlament. Sperăm ca acesta să fie aprobat cât mai repede. Cea maiimportantă modificare este cea referitoare la despăgubiri: primelesunt colectate de PAID, iar despăgubirile sunt plătite deasigurători. Asigurătorii nu pot face însă acest lucru, deoarece nupot constitui rezerve pentru aceste poliţe", a declarat AngelaToncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Asigurarea obligatorie a locuinţelor a existat până în 1995, peatunci aceasta fiind plătită odată cu impozitul pe locuinţă, motivpentru care multe persoane o percep ca fiind o taxă.

"Oamenii ar trebui să fie conştienţi şi să cunoască necesitateaacestei legi. Ar trebui să meargă să încheie asigurarea, darproblema este că lucrurile nu vor merge atât de uşor. Asigurareaobligatorie este însă numai o părticică din valoarea casei. Eurecomand oricui să facă şi o asigurare facultativă", mai spuneToncescu.

O treime din populaţie, expusă riscului decutremur

Asigurarea locuinţelor este cu atât mai importantă cu cât otreime din populaţia României este expusă riscului de cutremur,după cum spune Sever Georgescu, director ştiinţific în cadrulInstitutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii,Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă. La cutremurul din 1977pagubele s-au ridicat la 20% din PIB, potrivit celor mai recenteevaluări.

"Nu suntem singuri în zonele seismice, Europa e lângă noi, maiales cea de sud. Specific României este faptul că, în vreme ce înalte locuri din lume sunt cutremure de suprafaţă, cu o adâncimemaximă de 30 km, în Vrancea aceasta ajunge la 160-170 de kilometri.Circa 35% din populaţia ţării este expusă la cutremure, adică 66%din populaţia urbană", explică Georgescu.

În ceea ce priveşte mitul clădirilor construite după '89, desprecare se spune că ar fi mai puţin rezistente decât cele din perioadacomunistă, omul de ştiinţă spune că lucrurile nu stau chiar aşa."Din constatări vizuale, s-ar părea că există câteva astfel decazuri. Imediat după '90 s-au construit clădiri tip vilă în regieproprie, care s-ar putea să fie mai slăbuţe. Dar în cazulblocurilor de locuit este puţin probabil să se fi produs greşeli demasă."

PAID dispune şi de un program de reasigurare, care a fostnegociat de un consorţiu de brokeri format din Aon Benfield, GuyCarpenter, Stellar Re şi Willis Re. Printre reasigurători se numărăSwiss Re, Pertner Re, Sirius, Kiln, Transatlantic Re şiLloyd's.

"Atunci când a început emiterea poliţelor, reasigurarea era dejaîn vigoare. Condiţiile sunt foarte competitive şi negociate înavantajul PAID, tocmai pentru că nu există altă sursă de finanţareîn afară de acţionarii PAID. Primele de reasigurare ţin cont deexpunerile agregate calculate la fiecare sfârşit de trimestru, decinu este o primă fixă stabilită la început", afirmă Karina Roşu, CEOal Aon România.

Până la urmă, proprietarii de locuinţe vor plăti mai mult pentruo asigurare facultativă şi una obligatorie decât plăteau până acumpentru o singură poliţă facultativă, dar care cuprindea toateriscurile. După încheierea unei poliţe obligatorii, la cumpărareacelei facultative nu toate companiile vor reduce preţurile cu 10euro, respectiv 20 de euro, deşi în trecut autorităţile au declaratcă vor rămâne la fel costurile pentru proprietarii de case.

"Au existat discuţii despre scăderea preţului, dar acest lucruţine de politica comercială a fiecărei societăţi. Multe vor vindela pachet asigurări facultative cu obligatorii şi atunci vor facereduceri de preţ, dar depinde de fiecare. Consider că distribuţiade asigurări obligatorii nu se face într-un ritm care să nemulţumească", spune Radu Mustăţea, CEO al Astra, care deţinejumătate din piaţa asigurărilor obligatorii de locuinţe, cu peste21.200 de poliţe emise până în prezent.

Piaţa asigurărilor, -4,5% la sfârşitul luiiulie

Piaţa asigurărilor a înregistrat în primele şapte luni din acestan o scădere de 4,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, primelebrute subscrise fiind de 5,08 mld. lei, a declarat Angela Toncescu,preşedintele CSA. Din asigurări generale, subscrierile au fost de4,11 mld. lei, în scădere cu 6,4%. În schimb, pe segmentulasigurărilor de viaţă subscrierile au urcat cu 4,8%, la 961 mil.lei. Despăgubirile plătite de asigurări au fost de 2,7 mld. leipentru poliţe generale şi de 373 mil. lei pentru poliţe de viaţă.Rezervele totale ale asigurătorilor erau de 11,29 mld. lei lasfârşitul lunii iulie, cu 8% peste nivelul din iulie anultrecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO