Eveniment

Tiparniţa Fed a aruncat în piaţă 600 mld. dolari

Autor: Gabriel Razi

04.11.2010, 23:58 63

Banca centrală americană (Fed) va lansa un program de achiziţiide titluri guvernamentale în valoare de 600 mld. dolari, înîncercarea de a revigora cea mai mare economie din lume, scrie TheWall Street Journal.
Această decizie neconvenţională s-a resimţit imediat în cursuldolarului, care s-a depreciat şi a atins minimul ultimelor nouăluni şi jumătate faţă de euro, tranzacţionându-se la o valoare de1,4217 dolari/euro.

"Aplicarea în România a unor măsuri similare cu cele din SUA nu aravea sens. Noi nu avem active toxice ca să fie nevoie să umplemgăurile din bilanţ. Este o si­tuaţie diferită", este de părereLucian Anghel, econo­mistul-şef al BCR. "România trebuie să seconcentreze pe măsuri de relansare a economiei prin investiţii îninfrastructură. Acestea trebuie să aibă o viziune clară, pe bazapriorităţilor naţionale", spune Anghel.
În calea aplicării unui program de relaxare can­ti­ta­tivă înRomânia stă structura economiei, "care este total di­ferită de ceaa Statelor Unite", explică economistul.

Bursele din Europa au interpretat pozitiv deciziile Fed, astfelindicele paneuropean Dow Jones Stoxx 600 crescuse cu 1,2%, până la269,76 puncte la jumătatea şedinţei de tranzacţionare.
Banca centrală americană a decis să utilizeze măsurineconvenţionale pentru că dobânda de referinţă este aproape de 0%,iar pârghiile clasice nu mai au efect. Mă­surile anunţate ieriechivalează cu o reducere a do­bân­zii de referinţă cu 0,75%.Economia americană a avansat cu 2% în trimestrul trei faţă deaceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO