Eveniment

Tipul de băutură care creşte riscul de cădere a părului la bărbaţi - studiu

Tipul de băutură care creşte riscul de cădere a părului la bărbaţi - studiu

Autor: Simona Chirciu

10.01.2023, 09:27 4232

Un studiu ştiinţific recent arată ce fel de băuturi predispun bărbaţii la chelire.

Consumul de băuturi care conţin mult zahăr îi poate face pe bărbaţi mai predispuşi la căderea părului, arată o cercetare recentă.

Specialiştii din China au analizat relaţia dintre băuturile îndulcite cu zahăr şi căderea părului în rândul bărbaţilor tineri. Cercetarea a fost publicată în revista ştiinţifică MDPI.

În studiul „Legătura dintre băuturile îndulcite cu zahăr şi pierderea părului la bărbaţi tineri” evidenţiază creşterea numărului de cazuri de pierdere a părului la bărbaţi în China dar şi SUA. În China spre exemplu, prevalenţa căderii părului la bărbaţi a crescut de la 21,3% în 2010 la 27,5% în 2021.

Cercetătorii chinezi au analizat datele din SUA care au arătat cantităţi mari de consum de băuturi îndulcite cu zahăr. Cifrele de la Centers for Disease Control (CDC) arată că 63% din tinerii americani şi 49% din adulţi consumă zilnic băuturi îndulcite cu zahăr.

Ce tip de băuturi trebuie consumat mai rar

Băuturile îndulcite cu zahăr includ sucurile obişnuite, băuturile cu aromă de fructe, băuturile energizante, apele îndulcite, cafeaua şi băuturile de ceai cu adaos de zaharuri.

În cele mai multe cazuri, băuturile îndulcite cu zahăr prezintă diferite tipuri de zaharuri, inclusiv zahăr brun, îndulcitor de porumb, sirop de porumb, dextroză, fructoză, glucoză, sirop de porumb cu conţinut ridicat de fructoză, miere, lactoză, sirop de malţ, maltoză, melasă, zahăr brut şi zaharoză.

Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr este asociat cu creşterea în greutate, obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă, bolile renale, bolile hepatice non-alcoolice, cariile dentare sau cariile, guta şi artrita, precizează CDC.

Studiul a evaluat 1.020 de participanţi din 31 de provincii diferite din China, cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani. Bărbaţii mai predispuşi la chelire erau peste 500. Aceştia erau mai în vârstă, fumători actuali sau foşti fumători, consumatori de alcool, cu un nivel de educaţie mai scăzut şi mai puţin activi din punct de vedere fizic. Totodată, cei care aveau o  dietă alcătuită din alimente prăjite, deserturi zaharoase şi mai puţine legume erau mai predispuşi la chelire.

 

Participanţii cu un păr bogat consumau cereale, rădăcini, fructe, peşte şi alte forme de fructe de mare.

 

Datele arată că participanţii cu chelie au consumat cantităţi semnificative de băuturi îndulcite cu zahăr în comparaţie cu participanţii cu un stil alimentar sănătos. Consumul săptămânal de băuturi îndulcite cu zahăr a fost de 4.293 ml la persoanele cu chelie faţă de 2.513 ml în rândul participanţilor cu păr bogat.

 

În cele din urmă, cercetătorii concluzionează că băuturile îndulcite cu zahăr creşte riscul de pierdere a părului la bărbaţi. 

 

Modalităţi de a evita băuturile cu mult zahăr

 
  • Beţi mai multă apă, aceasta poate fi de la robinet sau îmbuteliată.

  • Rezistaţi impulsului de a bea băuturi îndulcite cu zahăr.

  • Citiţi eticheta cu informaţii nutriţionale pentru a vedea conţinutul de zahăr pentru toate băuturile.

  • Consumaţi alte tipuri de băuturi cu conţinut scăzut de zahăr, inclusiv ceaiuri neîndulcite, cantităţi mici de suc de fructe sau de legume, dar şi lapte cu lactoză sau lapte vegetal.

  • Eliminaţi siropurile adăugate sau alte arome pentru cafea sau ceaiuri, fie acasă, fie în oraş.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO