Eveniment

Toader, KPMG: Singura alternativa a bancilor este sa dea drumul creditului privat

Toader, KPMG: Singura alternativa a bancilor este sa dea drumul creditului privat
17.03.2010, 23:12 19

Singura alternativa pentru bancherii care vor sa-si majorezeveniturile este sa dea drumul din nou la creditul pentru sectorulprivat, practic in ghetat anul trecut, spune Serban Toader, sefulKPMG, unul dintre cei mari auditori pe plan local, care cunoastebine bilanturile multor banci din sistem.

"Pana acum bancile au dat imprumuturi statului si a fost simplu,pentru ca dobanda era multumitoare, iar nivelul de risc scazut. Darmulti bancheri cred ca un astfel de model este bun pe termen scurt,dar nu este sustenabil. Pentru ca ei nu au venit aici sa facaafaceri cu statul. Au venit sa faca afaceri cu clientii. Or,clientii, daca 6 luni - 1 an nu le dai buna ziua, uita de tine.Clientii isi vor aduce aminte, in momentul in care se va terminacriza, de cum au fost tratati de furnizorii de servicii. Or, suntbanci care au inteles lucrul asta", a explicat Toader, 38 de ani,intr-un interviu acordat ZF.

Statula devenit un client important al ban cilor fiind nevoit sa seimprumute masiv pentru a acoperi deficitul bugetar, ajuns in 2009la 7,4% din PIB. In plus, nu a existat nici cerere solvabila de lafirme si populatie, in conditiile in care economia s-a adancit inrecesiune.

Creditul privat a ajuns sa inregistreze o contractie cu 8% inianuarie anul acesta comparativ cu ianuarie 2009, pentru cabancherii si-au plasat "confortabil" lichiditatile in titluri destat. Valoarea titlurilor de stat in lei vandute in 2009 au ajunsla circa 65 mld lei, in timp ce imprumuturile in valuta alestatului de la ban cile locale au totalizat 2,26 mld. euro.

Acum statul reuseste din nou sa imprumute lei de la bancilecomerciale la dobanzi mai mici decat rata-cheie a bancii centrale,setata la 7% pe an, investitorii incepand sa priveasca din nou cuochi buni economia.

"Bancile au de indeplinit bugetele. Iar aceste bugete prevad unanumit nivel de venituri, de cheltuieli. Principalul lor obiect deactivitate este creditarea. Lucram cu multe banci si am vazut caisi propun un nivel important al veniturilor si in 2010 pe care nuil vor putea obtine in absenta creditarii… Cred ca va crestecreditarea in 2010", apreciaza Toader.

Exista totusi banci care si-au stabilit tinte agresive decrestere in incercarea de a castiga cota de piata, profitand deslabiciunea unor competitori presati sa-si diminueze costurile. Unavans ar putea sa se inregistreze la credite imobiliare, unde esteasteptat un efect pozitiv al programului "Prima casa". Insabancherii nu se asteapta sa dea prea multe credite de retail anulacesta, avand in vedere starea de incertitudine a populatiei cuprivire la evolutia veniturilor si situatia locurilor de munca.

Toader a precizat ca bancile au devenit mai prudente, atitudinepe care o recomanda si persoanelor fizice atunci cand contracteazaun credit.

"Atitudinile sociale cu privire la imprumuturi si economii,cultura, psihologia, educatia au un rol foarte important . Pevremea parintilor si a bunicilor mei, a avea economii la CEC era ovirtute, a avea datorii reprezenta o marca de caracter. Cand semnaiun contract de imprumut pentru casa sau masina simteai ca ti se iarespiratia, pentru ca oamenii constientizau ca trebuie sa dea baniiinapoi. Nu cred ca acele vremuri se vor intoarce, si nici nu credca ar fi bine."

Seful KPMG apreciaza ca nu ar fi indicata reluarea rapida acreditarii acum, pentru ca nu exista fundamentele pentru reluareacresterii. "Ramane de vazut cum va influenta actuala crizacomportamentul economic al oamenilor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO