Eveniment

Toni Greblă, fostul judecător CCR, întrebat ce înseamnă procedural asumarea răspunderii de către Executiv: Este o formă simplificată de legiferare, practic „jumătatea drumului între OUG şi proiect de lege”

Toni Greblă, fostul judecător CCR, întrebat ce...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

03.12.2019, 16:52 102

Fostul judecător al CCR Toni Greblă a declarat, pentru MEDIAFAX, că asumarea răspunderii de către Guvern este o formă simplificată de legiferare, fiind practic „jumătatea drumului între ordonanţa de urgenţă şi proiectul de lege”.

„Este jumătatea drumului între ordonanţa de urgenţă şi proiectul de lege. Trece totuşi prin Parlament, dar trece printr-o procedură simplificată”, a afirmat Toni Greblă, marţi pentru MEDIAFAX, întrebat ce înseamnă procedural asumarea răspunderii de către Executiv.

Chestionat care ar fi riscurile pentru Guvern, prin asumarea răspunderii, Toni Greblă a răspuns: „Opoziţia poate să depună moţiunea de cenzură în trei zile de la angajarea răspunderii. Dacă moţiunea trece, Guvernul este demis şi proiectele de legi sunt practic respinse. Dacă nu se depune o astfel de moţiune, după trei zile proiectele pentru care şi-a angajat Guvernul răspunderea intră în vigoare”.

Fostul judecător al CCR a precizat scurt că este „o decizie politică” faptul că Guvernul Orban e dispus să dea OUG în justiţiei, în contextul referendumului care viza imposibilitatea emiterii ordonanţelor de urgenţă în acest domeniu.

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, potrivit articolului 114 din Constituţie.

Potrivit Constituţiei, dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

„În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere”, mai arată Legea fundamentală.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că Guvernul este dispus să îşi asume răspunderea dacă nu va fi adoptată, prin procedură parlamentară, Legea abrogării recursului compensatoriu şi actul normativ privind prorogarea termenului pentru pensionarea anticipată a magistraţilor la începutul anului 2021 şi nu la începutul anului viitor, cum este prevăzut în prezent.