Eveniment

Top 20 cele mai mari companii din industria prelucrătoare. Aici se vede cât de mult cântăreşte sectorul auto

Top 20 cele mai mari companii din industria...

Autor: Dana Ciriperu

15.11.2017, 00:00 5685
Cele mai mari 20 de companii din industria prelucrătoare au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 75,8 mld. lei, în creştere cu 4,5% faţă de 2015, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Top 20 industrie prelucrătoare generează 6% din businessul total din România în 2016 (1.300 mld. lei).

Industria prelucrătoare, unde lucrează în total peste 1,1 milioane de salariaţi, 30% din efectivul din economie, include firmele din industria alimentară, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor din tutun, textile şi îmbrăcăminte, prelucrarea lemnului, mobilă, industrie chimică, industria auto, fabricarea produselor farmaceutice (companii cu cod CAEN între 10 şi 33).

În cele 20 de companii din industria prelucrătoare  lucrau în medie anul trecut 73.000 de oameni, cu 2.500 mai mult faţă de 2015. Extinderea fabricilor de componente auto şi a celor care produc echipamente pentru sectorul auto se vede cel mai bine în evoluţia numărului de salariaţi în ultimii cinci ani.

Cu un sold al profitului net de 2,6 mld. lei (diferenţa dintre profitul net total şi pierderile totale), marja marilor fabrici din economia locală a fost anul trecut de 3,5%.

În top 20 cei mai mari jucători din industria prelucrătoare sunt 18 companii care au raportat profit şi doar două cu pierderi. Şantierul naval Daewoo Mangalia este campion al pierderilor în 2016 cu un rezultat negativ de 484 mil. lei, în timp ce cel mai mare câştig este al fabricii de anvelope Continental din Timişoara, cu 755 mil. lei, la o cifră de afaceri de 2,9 mld. lei anul trecut. Pe locul doi în topul profiturilor este Dacia. Patru din companiile din top 20 au trecut în 2016 de la pierderi la profit. 

Automobile Dacia, cea mai mare com­panie din România, este şi liderul in­dus­triei prelucrătoare, cu vânzări de 20,7 mld. lei, în creştere cu 8% anul trecut. De altfel, şapte dintre cei mai mari zece jucători din industria prelucrătoare vin din sectorul auto - Dacia, Ford,  Continental (două companii), Autoliv, Takata şi Hella. Greutatea Daciei în industrie este evidentă, în condiţiile în care ra­­finăria Rompetrol din Constanţa, cea care se află pe poziţia a doua, a avut afaceri de 8,7 mi­liarde de lei anul trecut, faţă de cele peste 20 de miliarde de lei raportate de Auto­mobile Dacia. Doar primii trei jucători din industria prelucrătoare au afaceri de cel puţin un miliard de euro. Pe lângă sectorul auto şi fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (Rompetrol Rafinare şi Petrotel Lukoil), în top zece mai intră combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare din ţară. Fostul Sidex este însă singura companie din top zece care a raportat pierderi anul trecut, un rezultat negativ de 271 mil. lei, potrivit datelor de la mfinante. În ultimul deceniu Mittal a adunat la Galaţi pierderi de 4,4 mld. lei, în condiţiile în care producţia combinatului stă de mai mulţi ani la numai 2 milioane de tone de oţel.

Analiza ZF arată că jumătate din companiile din top 20 industrie prelucrătoare vin din sectorul auto, al echipamentelor pentru industria auto, iar toate aceste businessuri sunt cu capital integral străin.

Coca-Cola HBC este cel mai mare jucător din industria alimentară şi a băuturilor, iar Arctic cel mai mare producător de electrocasnice.

Nicio companie antreprenorială şi nicio companie de stat nu este prezentă în top 20 industrie prelucrătoare.

Până în urmă cu 15 ani, industria era responsabilă de cel puţin 40% din forţa de muncă din economie, însă de atunci şi mai ales după criza din 2008 ponderea salariaţilor din industrie în total angajaţi din economie nu mai reuşeşte să treacă de pragul de 30%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO